VIDEO: Obespravljeni radnici i građani na ulicama Tuzle

protesti, TuzlaSocijalni bunt u Tuzli. Obespravljeni radnici i građani kamenovali su zgradu Vlade TK-a. Desetine su povrijeđenih, više demonstranata je uhapšeno. Premijer i ministri su pobjegli.

Svoje nezadovoljstvo obespravljeni radnici firmi Polihema, Dite, Konjuha i još nekoliko uništenih industrijskih preduzeća te nezaposleni građani ovog kantona prvo su iskazali protestom ispred pravosudnih institucija, koje godinama odgađaju rješavanje stečajnih postupaka u nekoliko uništenih industrijskih firmi.

Pred Vladom su ih već čekale jake policijske snage. Nakon što su predstavnici Vlade odbili da razgovaraju sa predstavnicima nezadovoljnih građana, policijski kordon je probijen.

Zatim je Vlada angažovala više stotina pripadnika specijalne policije da od obespravljenih radnika i nezaposlenih građana osiguravaju oba ulaza u zgradu Vlade.

Ubrzo su blokirane obje saobraćajnice. Čekali su obraćanje premijera Seada Čauševića i njegove vlade. Kako da toga nije došlo, građani su izgubili strpljenje. Počelo je kamenovanje zgrade Vlade, a nakon toga su uslijedila hapšenja.

Među uhapšenima su vođa pokreta Udar Aldin Širanović, te Sakib Kopić i Enes Tanović, predstavnici radnika firme Polihem-TDI, kao i Mevludin Trakić i Mujo Gavranović, predstavnici radnika Konjuha.

Za policijsku brutalnost nezadovoljni građani optužuju premijera Seada Čauševića. Nekoliko desetina građana je povrijeđeno, a tokom ovih protesta povrijeđeno je i desetak policajaca. Jedan pripadnik policije nasrnuo je na kamermana RTV Slon Branu Pavičića, kojeg je spriječio da snimi ulazak radnika u zgradu Vlade.

Nakon hapšenja predstavnika nezadovoljnih građana, jake policijske snage deblokirale su obje saobraćajnice. Nedaleko od zgrade Vlade dvadesetak radnika čeka puštanje iz pritvora uhapšenih kolega.

Posted by on 2014-02-05. Filed under Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login