VIDEO: Visoki funkcioner SDA Huso Ćesir i njegov sin Muamer Ćesir fizički napali kamermana, koji je snimio napad. Oglasila se i američka ambasada

Predsjednik Općinskog odbora Novi Grad Huso Ćesir i njegov sin Muamer Ćesir su fizički nasrnuli na snimatelja Adija Kebu.

Visoki funkcioner SDA Huso Ćesir i njegov sin Muamer Ćesir fizički napali kamermana
Visoki funkcioner SDA Huso Ćesir i njegov sin Muamer Ćesir fizički napali kamermana

Incident se desio na samom ulazu u Ćesirovu firmu Bosnaplast gdje se nalazio snimatelj portala Žurnal koji je bio na radnom zadatku. U tom momentu nalazio se na trotoaru preko puta firme, na javnoj površini.

Čitav napad fotograf je uspio zabilježiti na kameri. Kao što se na snimku može vidjeti, dok je prilazio snimatelju, Ćesir je prijetio da će mu razbiti kameru. Iako ga je novinar upozoravao da se nalazi na javnoj površini, na radnom zadatku, Ćesir je nastavio grubo da nasrće i pokušavao oteti kameru.

Kako javlja portal Žurnal, u jednom momentu prišao je i Muamer Ćesir, sin Huse Ćesira, koji je istrgnuo kameru fotografu Adiju Kebi.

Kameru je dao ocu, koji se uputio prema ulazu u firmu Bosnaplast. Fotograf je tada izvadio je telefon u namjeri da zove policiju. Kada je to vidio, predsjednik OO SDA Novi Grad vratio je oštećenu kameru Adiju Kebi.

Novinari portala Žurnal u posljednje dvije godine istraživali su poslovanje firmi u vlasništvu Huse Ćesira – Bosnaplast i Femas. U posljednje tri godine te firme su glavni dobavljači plastenika za Općinu Novi Grad. Odlukom Semira Efendića iz budžeta Općine Novi Grad isplaćeno je više od 80 hiljada Ćesirovim firmama, prenosi Žurnal.

Ovaj portal je objavio tekst kako firme Huse Ćesira dobijaju tender od Općine Novi Grad. Kada se na tender prijavi firma Huse Ćesira posao mora biti dodijeljen stranačkom šefu načelnika Efendića, piše u tom tekstu.

“Da bi šefova firma pobijedila na tenderu, iz Općine će korigovati cijene u ponudi kako bi bila najpovoljnija. Kada se to otkrije i čitav postupak poništi, iz Općine Novi Grad jednostavno će raspisati novi tender na kojem će posao dobiti neka druga firma u vlasništvu istog čovjeka – Huse Ćesira”, napisao je Žurnal.

Kako je saopćeno iz ovog medija, napad na novinarsko lice prijavljen je policiji.

Američka ambasada reagirala povodom napada Huse Ćesira na novinara

Nakon što je predsjednik Općinskog odbora Novi Grad Huso Ćesir fizički nasrnuo na fotoreportera Žurnala Adija Kebu, reagirala je i Ambasada SAD-a u Sarajevu.

“Napadi na novinare su potpuno neprihvatljivi i ne mogu se tolerisati. Pozivamo vlasti da na odgovarajući način reaguju i kazne pojedince ili zvaničnike koji su odgovorni za te napade, uključujući i one koji su napali fotoreportera Žurnala Adija Kebu danas”, navodi se u reakciji Ambasade.

Podsjetimo, fotoreporter Žurnala snimao je ulaz u firmu čiji je vlasnik Huso Ćesir, predsjednik OO Novi Grad SDA, nakon čega je doživio napad.

Novinari Žurnala u posljednje dvije godine istraživali su poslovanje firmi u vlasništvu Huse Ćesira – Bosnaplast i Femas. U posljednje tri godine te firme su glavni dobavljači plastenika za Općinu Novi Grad.

Napad na fotoreportera Žurnala osudilo Društvo novinara BiH

Društvo novinara BiH najoštrije osuđuje današnji nasrtaj predsjednika OO SDA Novi Grad Sarajevo Huseina Ćesira na fotoreportera portala Žurnal Adija Kebu, saopćilo je Društvo novinara.

Naime, navodi se, fotograf se nalazio na radnom zadatku, fotografirao je ulaz u firmu Bosnaplast, o čijem poslovanju je ovaj portal izvještavao. U trenutku nasrtaja Kebo se nalazio na trotoaru preko puta firme, na javnoj površini.

Snimak incidenta, tokom kojeg je Ćesir odgurivao fotoreportera i pokušavao mu oduzeti kameru, zabilježen je na video snimku koji se može vidjeti na Žurnalovom portalu.

Društvo novinara BiH traži od organa za provođenje zakona da poduzmu zakonom predviđene mjere za ovakav napad, a od političke stranke kojoj Ćesir pripada da osudi njegovo ponašanje.

“Na kraju, upozoravamo javnost da su novinari u BiH sve češće žrtve raznih oblika nasilja, te pozivamo institucije za provođenje zakona, političke strukture i javnost u cjelini da je posljednji čas da se ovaj trend zaustavi i spriječi potpuni kolaps slobode izražavanja kao jednog od osnovnih preduvjeta demokratije”, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Posted by on 2019-03-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login