Vijeće sigurnosti UN: Rusija preuzima predsjedavanje

Vijeće sigurnosti UNRusija preuzima mjesto predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN-a od Južne Koreje, a 1. jula to mjesto prepustiće Ruandi.

Ruski ambasador u UN, Vitalij Čurkin u sjedištu UN-a u New Yorku rekao je da su planirani sastanci u vezi sa Afganistanom, situacijom u Africi, Maliju, Obali Slonovače i oblasti Sahara-Sahel, kao i u vezi sa Sudanom i Južnim Sudanom, prenosi Itar-tas.

“Velika pažnja biće usmjerena na rješenje bliskoistočne krize, situacije u Jemenu i Libiji, na hemijsku demilitarizaciju u Siriji i humanitarnu situaciju u toj zemlji”, rekao je Čurkin.

Iako, Vijeće sigurnosti UN-a nije planirao odvojene susrete u vezi sa Ukrajinom, Čurkin nije odbacio mogućnost eventualnog sastanka po tom pitanju.Debate o aktivnostima mirovnih snaga UN-a na kojima će se govoriti o novim tehnologijama, kao što su bespilotne letjelice, biće održane tokom juna.

”Rusija će tokom predsjedavanja zadržati saradnju sa drugim članicama Vijeća sigurnosti UN-a i tražiti kompromis za sva pitanja”, naveo je Čurkin.

Savjet bezbjednosti UN-a čini 15 članica, od kojih pet stalnih: Velika Britanija, Kina, Rusija, Francuska i SAD. Svaka stalna članica ima pravo veta.

Posted by on 2014-06-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login