Vijeće za štampu: Poziv poslanicima da odbace Zakon o javnom redu i miru

sloboda govora, ljudska pravaŽalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je, na prvoj održanoj sjednici u 2015. g., pored rješavanja 22 žalbe građana na netačno i neprofesionalno medijsko izvještavanje, diskutirala i o prijedlogu Zakona o javnom redu i miru RS, nalazeći ga pogubnim za slobodu govora u Bosni i Hercegovini.

Žalbena komisija Vijeća za štampu apelira na poslanike u Narodnoj skupštini RS da odbace prijedlog Zakona o javnom redu i miru RS, jer se njime ograničavaju temeljna ljudska prava i slobode, zagarantovane Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, Ustavom RS i Ustavom BiH, kao i drugim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, koje je BiH ratifikovala.

Prijedlogom Zakona o javnom redu i miru RS ograničava se sloboda govora i izražavanja time što se sloboda izražavanja tretira kao prekršajno djelo.

Također, prijedlogom ovoga Zakona ograničava se sloboda okupljanja, kao bitna tekovina demokratskog društva i plurane zajednice.

Usvajanjem ovakvoga zakona bosanskohercegovačko društvo bi krenulo autoritarnim putem i potpuno zaustavilo procese demokratske konsolidacije u BiH.

Posted by on 2015-02-02. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login