Vijećnica će u maju zasjati punim sjajem!

Vijećnica, Sarajevo

Vijećnica, Sarajevo

Početkom maja predviđen je završetak obnove Vijećnice, kada će objekat biti predat na korištenje. Vijećnica će imati autentičan izgled i izvana i iznutra, upravo onakav kakav je imala 20. aprila 1896, kada je svečano otvorena i predata sarajevskoj općini na korištenje.

Trenutno je u toku četvrta, završna faza obnove koja se finansira iz IPA fondova Evropske unije u iznosu od pet miliona eura. U objektu se izvode završni radovi. Postavljeno je više od tri hiljade kvadratnih metara parketa, postavlja se keramika u mokrim čvorovima na svim etažama, teracerski radovi napreduju dobro i odmah nakon uklanjanja skele u auli, krenut će se sa postavljanjem teraca na tom dijelu objekta.

Kamenorezački radovi se odvijaju prema planu i trenutno se postavlja stepenište na istočnom ulazu. Izrađen je vitraž ispod kupole u auli objekta. Bitno je istaći da su radovi, posebno izrada gipsanih i slikarskih dekoracija, veoma složeni i obimni i izvode se prema posebnom projektu, piše Oslobođenje. Većina slikarskih dekoracija je završena. Završeno je oslikavanje zidova i kupola centralne aule, trijema i predulaza.

U centralnom dijelu suterena koji je namijenjen muzejskom prostoru, čisti se i fuguje opeka, a ovim zahvatom će se istaknuti posebna tehnika gradnje u ovom materijalu, čime će objekat imati još veću vrijednost. U obnovljenoj i otvorenoj Vijećnici bit će organizovano gostovanje Bečke filharmonije. Tom prilikom postavit će se videoekrani izvan zgrade, kako bi građani i posjetioci Sarajeva mogli uživati u koncertnom spektaklu.

Posted by on 2014-01-03. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login