Viktor Ivančić: 40 stvari koje treba znati o pandemiji

1. Neki će i preživjeti.

Viktor Ivančić
Viktor Ivančić

2. Ako ne budete među takvima, ipak je lijepo znati da život na Zemlji ima perspektivu.

3. To vam, doduše, neće biti od koristi.

4. Maksimalno smanjite sve socijalne kontakte i nastojte se što manje kretati među ljudima, a ako ne budete imali sreće i preminete, nastavite s istom praksom.

5. Najvažnije je stalno misliti na svoje i tuđe zdravlje, iako nema dokaza da razmišljanje pomaže.

6. Obavezno perite ruke prije nego idete prati ruke.

7. Pripadate li rizičnoj skupini – imate li 60 i više godina, a k tome još patite od srčanih ili plućnih tegoba – ponašajte se naročito oprezno.

8. Naročito oprezno ponašanje podrazumijeva svijest o tome da virus ne pravi razliku između opreznih i neopreznih.

9. Obavezno operite ruke nakon što ste oprali ruke.

10. Ukoliko se u zemljama poput Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i sl. stavite u samoizolaciju, time ne činite uslugu samo fizičkom, nego i svome mentalnom zdravlju.

11. Mentalno zdravi su također podložni zaraznoj bolesti.

12. U slučaju da ostanete živi nakon što se pandemija u balkanskim zemljama ispuše, nastavite sa samoizolacijom, jer se osim onih zdravstvenih prilike neće popraviti.

13. Trebate imati povjerenja u mjere koje vlada vaše zemlje poduzima radi zaštite nacionalnog zdravlja.

14. Ako nemate povjerenja u mjere koje vlada vaše zemlje poduzima radi zaštite nacionalnog zdravlja, bit ćete u potpuno istoj situaciji kao da bezrezervno vjerujete vladajućima.

15. Pošto je je situacija za vas potpuno jednaka, bolje je ne prepuštati se skepticizmu, malodušnosti i besplodnome kritizerstvu, već krijepiti svoje opće stanje tupim optimizmom.

16. Optimizam, doduše, nije lijek protiv zaraze.

17. Ekonomske posljedice globalne pandemije bit će razorne i katastrofalne, ali je utješno što to možda nećete doživjeti.

18. Vjerujete li da vam uslijed širenja virusne zaraze neće faliti ni dlaka s glave, morali biste znati da Covid-19 ne napada frizure.

19. Obavezno perite ruke prije nego idete prati noge.

20. Ako se razbolite, ne dopuštajte svojim ukućanima da vam se približavaju, kako ne biste i njih zarazili.

21. S druge strane, što je dobro u tome da na onaj svijet čovjek ode sam?

22. S treće strane, možda onaj svijet ne postoji.

23. Dođe li vam da se zakašljete, radite to u dobroj vjeri.

24. Ako vas razbjesni sladostrašće s kojim Aleksandar Vučić – formalno povodom pandemije – govori o izvanrednom stanju, čvrstoj ruci i ‘vojsci na ulici’, nemojte pljuvati po njemu i njegovim suradnicima.

25. Ukoliko niste zaraženi koronavirusom, ipak pljujte.

26. Kod svih svojih postupka, naročito onih koji se tiču izlaska iz stana, vodite računa o rizicima, ukalkulirajte plusove i viruse.

27. Nada nema medicinski dokazano djelovanje.

28. Očekujete li da ćete istinite informacije o razmjerima zaraze saznati na državnoj televiziji, velike su šanse da ste bolesni.

29. Obavezno perite ruke nakon pranja mozga.

30. Učini li vam se da pripadnici vladajućeg aparata o virusnoj pošasti nemaju pojma i govore besmislice, to nije simptom bolesti, već zdravog razuma.

31. Zdrav razum, ponovimo, nije u koliziji s virusnim oboljenjem.

32. Kada vas nadležni uvjeravaju da je ‘situacija pod kontrolom’, dobro je imati na umu da ‘situacija pod kontrolom’ pati od nedostatka cjepiva.

33. Ukoliko se niste opskrbili s dovoljnim zalihama hrane i higijenskih potrepština, to je dosta loše, ali može biti utješno što vam u slučaju kratke i teške bolesti zalihe neće trebati.

34. Ako vas karantena podsjeća na logor, u pravu ste.

35. Ako vas cijela zemlja podsjeća na logor, u pravu ste.

36. Ako vas izvanredno stanje, zatvaranje granica, rigorozno ukidanje slobode i strategija vladanja koja svoj legitimitet crpi iz kolektivnog straha i psihoze podsjećaju na fašizam, u pravu ste.

37. Tko bi rekao da će fašizam spašavati ljudske živote?

38. Što ako se taj argument ozbiljno uzme u obzir poslije svega, kada opasnost jednom mine, pa – usprkos tome što je pandemija postala prošlost – emergency postane pravilo?

39. Nije loše pitati se do kuda ovo može ići, no nije sigurno da ćete dočekati odgovor.

40. Možda i ima života nakon smrti, ali je razumnije računati s obrnutom varijantom.

Posted by on 2020-03-16. Filed under Kolumna. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login