Viktor Orban želi da zabrani upotrebu petokrake

Viktor Orban

Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban želi da zabrani upotrebu petokrake, a njegova ekstremno desničarska stranka Fides priprema zakon kojim će da bude zaustavljeno svako komercijalno propagiranje petokrake.

Tim potezom, na udaru će se najviše naći holandski proizvođač piva Heineken, čiji je prepoznatljiv logo upravo crvena zvezda, prenose agencije.

Kako se navodi, mađarski zakon predviđa kaznu od 6,5 miliona evra ili dve godine zatvora za sve koji će koristiti petokraku.

Prema oceni stručnjaka zabrana, osim ideološke, ima i ekonomsku pozadinu.

Sukob Orbana i kompanije Heineken traje otkad je holandska pivara pobedila u postupku vođenom na rumunskom sudu.

Tada je presuđeno da rumunska pivara smeštena u Transilvaniji, području gde živi veliki broj Mađara, a koja koristi mađarsko ime Csiki, više ne sme da prodaje pivo pod tim imenom, budući da suviše podseća na Hajnekenov pivski brend “Cius” za rumunsko tržište.

Prema mađarskim vlastima, sudska presuda u korist Holanđana pokazatelj je toga da su rumunske vlasti protiv svake upotrebe mađarskih nacionalnih i tradicionalnih simbola.

Posted by on 2018-08-17. Filed under EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login