‘Vilin med’ po cijeni od 5.000 eura za kilogram

medTurski pčelari prodaju „Vilin med“ po cijeni od 5.000 eura po kilogramu.

Radi se o 18 kilograma meda koji su pronašli u 1.800 metara dubokoj pećini u Dolini Saricayir u Artvinu, na krajnjem sjeveroistoku Turske.

Već je prodato šest kilograma, a lokalni pčelar Gunay Gunduz je, u intervjuu za AA, naglasio da je riječ o visokokvalitetnom medu koji je u dubokoj pećini proizveden na prirodni način i na stijenama bogatim mineralima.

Stoga, tvrdi Gunduz, i cijena ovog meda je samoi na prvi pogled veoma visoka.

Istakavši da se već tri generacije njegove porodice bave pčelarstvom, Gunduz je kazao da su još 2009. godine primijetili pčele na ulazu u pećinu, a da su potom shvatili da bi u pećini moglo biti meda.

„Uz pomoć profesionalnih penjača smo ušli u duboku utrobu pećine i na zidovima pronašli zalijepljenu kuglu od 18 kilograma meda. Med smo poslali na analizu u prestižnu francusku CETAM laboratoriju. Nalazi analize su potvrdili da se radi o visokokvalitetnom i mineralima bogatom medu koji je star sedam godina“, kazao je Gunduz.

Kilogram ovog meda te 2009. godine prodat je na francuskoj berzi meda za nevjerovatnih 45.000 eura, a godinu kasnije kilogram je prodat farmaceutima iz Kine za 28.000 eura. Njegova trenutna cijena u Turskoj je 5.000 eura.

Naglasivši da se radi o medu koji se više koristi kao lijek, nego kao namirnica, Gunduz je kazao da se danas prodaje u bočicama od po 170 i 250 grama, ali brojni kupci se i dalje išćuđavaju nad činjenicom da cijena meda može biti približna cijeni automobila.

„Med je proizveden na prirodan način i bez košnica. Ovo područje je bogato endemskim i ljekovitim biljem. Sve to utiče na njegovu cijenu“, kazao je Gunduz.

On je kazao kako je, inače, turski med jedan od kvalitetnijih u svijetu, ali da je njihov ugled u svijetu ugrožen pojavom plagiranja i vještačkog meda.

„Vještački med se može testirati jedino u laboratorijama. Ovo je nepraktično za potrošače, pa moraju više računa voditi pri izboru pčelara, pa tek onda meda. Današnja cijena pravog meda ne može biti ispod 15 eura“, kazao je Gunduz.

Posted by on 2014-01-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login