Virtuelni vodiči pružaju prezentaciju o kulturno-historijskim spomenicima i objektima

virtualni vodičVirtualne vodiče, aplikacije uvećane realnosti koje pružaju prezentaciju o kulturno-historijskim spomenicima i objektima na kojima sa nalaze, do sada je preuzelo 13.653 korisnika. Ovaj projekat, po kojem je Općina Stari Grad jedinstvena u Europi, predstavljen je 09. jula, 2014. godine i već tada je za prvih 24 sata zabilježeno 320 korisnika.

Razvoj aplikacije i implementacija projekta je djelo firme AD Consulting doo Sarajevo, koja je zadužena i za održavanje softvera. Prema riječima direktora firme, Muhameda Ljevakovića, većina aplikacija koje su u ovom periodu preuzete su na engleskom jeziku.

“Najviše preuzetih aplikacija je na engleskom jeziku, čak 43%, potom na turskom 27%, na našem jeziku je preuzeto 21% aplikacija, a na njemačkom 9% od ukupnog broja,” kazao je Ljevaković.

Jedna od prednosti ovog projekta je mogućnost povećanja broja kulturno-historijskih spomenika i objekata koji su obuhvaćeni. Imajući to u vidu, u toku je izrada aplikacija za još dva objekata, a to su Saburina i Despića kuća, što bi trebalo biti završeno narednog mjeseca.

“Virtualni vodič” mogu koristiti svi korisnici smart, ili tzv pametnih telefona, preuzimanjem aplikacije kojom pristupaju audio i video sadržajima koji će ih upoznati sa historijom objekta, znamenitosti ili mjesta gdje se nalaze. Ovi zapisi urađeni su na osnovu starih fotografija ili snimaka od kojih neki datiraju još iz osmanskog i austro-ugarskog perioda, dok je sve tekstove i historijske podatke obradio autor Mufid Garibija. Svi sadržaji su dostupni na: bosanskom, engleskom, njemačkom, turskom i arapskom jeziku, s obzirom da je najveći broj turista koji dolaze u Stari Grad upravo sa ovih govornih područja.

Osim na objektima, kodovi se mogu preuzeti i na panou koji je od 09. augusta postavljen na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kao i na panou u Info-press centru u Halačima. Na letovima Istanbul-Sarajevo, Turkish Airlinesa dosad je podijeljeno 2.500 flyera za aplikaciju, a u ugostiteljskim objektima u Starom Gradu ukupno 3.000. Aplikaciju korisnici mogu preuzeti i na bilo kojem drugom mjestu sa mogućnošću pristupa internetu, i to na http://starigrad.yesari.biz.

Nakon preuzimanja aplikacije, korisnicima više nije potrebna internet konekcija da bi pokrenuli aplikaciju na mjestu gdje je žele pogledati. Dovoljno je samo usmjeriti mobilni telefon prema naljepnici (npr. na Sebilju) i pokrenuti aplikaciju.

Posted by on 2014-08-29. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login