Više obrazovanih, ali i siromašnih

studenti

studenti

Stopa pristupa obrazovanju raste u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), uprkos ekonomskoj krizi, ali siromaštvo raste kod obrazovanih.

Najviše su pogođeni slabo obrazovani mladi, navodi se u izvještaju te organizacije.

Ekonomska kriza iz 2008. nije usporila proces rasta stope obrazovanih, a u zemljama u razvoju, broj školovanih nastavlja da raste bržim ritmom nego u razvijenim zemljama, navodi se u posljednjem izveštaju o obrazovanju OECD.

Ipak, rast broja obrazovanog stanovništva nije uvijek “bedem” od siromaštva, koje pogađa i one sa diplomama, prije svega mlade. Brojne vlade svijeta zabrinute su zbog “povećanja siromaštva u najobrazovanijem sloju stanovništva”.

Visoko obrazovanje ima oko 40 posto mladih između 25 i 34 godine, i 25 posto ljudi između 55 do 64 godine. U brojnim zemljama, razlika između te dvije grupe je veća od 20 posto, dodaje se.

U zemljama OECD, stopa siromaštva među visoko obrazovanim na istom je prosjeku kao 2012. – pet posto. Ipak, siromašnih osoba između 25 i 34 godine ima 7,4 posto, dok ih je 2008. bilo 4,6 posto.

Izvještaj pokazuje da su mladi sa višim i visokim obrazovanjem “najpogođeniji” ekonomskom krizom.

U pogledu plata jaz “nastavlja da raste” između veoma obrazovanih i manje obrazovanih. Zarade umjereno obrazovanih približavaju se onima slabo obrazovanih, što potvrđuje navode o “propadanju srednje klase”.

 

Posted by on 2014-09-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login