Više obrazovanje pozitivno utiče na zdravlje

Diploma nam može donijeti bolje radno mjesto i veću platu, ali prema novom istraživanju naučnika sa Univerziteta u Oxfordu i Londonskog koledža, više obrazovanje ima i jako dobar uticaj na zdravlje jer smanjuje mogućnost nastanka srčanih bolesti.

učenje

učenje

U istraživanju je sudjelovalo 500 hiljada ljudi, a prema saznanjima naučnika, 3,6 godina dodatnog obrazovanja su za jednu trećinu smanjile rizik od koronarnih bolesti kod ispitanika.

Ljudi koji su imali više obrazovanje su također imali i niži indeks tjelesne mase, nižu razinu masnoća u krvi te je među njima bilo dosta nepušača.

Jedan od autora studije dr. Julien Vaucher kaže kako rezultati pokazuju da se jedan dio veze između obrazovanja i dobrog zdravlja može objasniti uz pomoć činjenice što su mnogi ispitanici bili nepušači, ali kada se uzmu u obzir drugi ispitanici, veza je poprilično tajnovita.

“Političari bi trebali pronaći načine kako da produže obrazovanje, možda uz pomoć podizanja razine svijesti o njegovim dobrobitima”,objasnio je ovaj naučnik.

Tokom istraživanja, naučnici se nisu toliko usredotočili na duljinu obrazovanja već su analizirali 162 varijacije gena koje su bile povezane s godinama školovanja.

Podsjetimo da od srčanih bolesti umire sve više ljudi, a obično nastanu kada se srčane arterije sužavaju zbog postupnog nakupljanja masnoća. Angina i srčani udar su najučestalije posljedice takvog stanja.

Posted by on 2017-09-09. Filed under Magazin, Obrazovanje, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login