Više od 20 godina nepoznata subina nestalih iz Kotor Varoši

Kotor Varoš

Kotor Varoš

Više od 20 godina nakon završetka rata u BiH, ništa se ne zna o 280 Bošnjaka i Hrvata koji su nestali tijekom proteklog rata iz Kotor Varoši. Porodice nestalih godinama poručuju da pravda neće biti zadovoljena sve dok tijela njihovih najmilijih ne budu pronađena, a svi odgovorni za ovaj zločin procesuirani.

Aiša Jakšić izgubila je u Kotor Varoši dva sina i muža. Dvadeset godina nakon završetka rata, ona ne zna ništa o njima je tijela nikada nisu pronađena. Nakon prognaničkog života, Aiša se vratila u svoje selo Večići u Kotor Varoši, gdje danas živi sama i čeka na inormaciju gdje se nalaze posmrtni ostaci njenih sinova i muža.

“Nema nikoga, sama živim… Nije lako. Sve kažu, evo ih ovdje, eno ih ondje, a nikad ih nisam pronašla”, priča Aiša.

I Nifa Hasić dva desetljeća traga za dvojicom sinova koji su bili zarobljeni u školi u mjestu Grabovica, nakon čega im se gubi svaki trag. I dalje su joj veoma živa sjećanja na ratne 90-te, na dan kada je izgubila sinove, a ona morala izbjeći u Travnik.

“To je bio proboj kroz šumu, bježalo se da se spasi. Oni su njih pohvatili i stjerali uz jedna potok. Bilo je tu ženskinja, ali nisu ih dirali i one su, sa nama, sutradan u autobusima otišli za Travnik. Muškarci su ostali i svi su pobijeni. Nisu imali ni 30 godina, a iza njih ostade četvero djece. Ne d’o dragi Bog nikome tako nešto”, prisjeća se Nifa.

Porodice iz Kotor Varoši upozoravaju da njihovi nestali ne smiju biti samo brojke, jer su to bili očevi, sinovi i muževi. I Safija Husić i Kada Škorić imaju samo jednu želju – da pronađu posmrtne ostatke namjlijih.

“Sina, muža, komšije, familiju – sve sam izgubila. Nikoga nema, ostala sam sama… Želim da nam daju naše kosti da ih sahranimo i da znamo gdje su. To mi je želja najveća”, kaže Safija.

“Sin mi je imao 27 godina. Bio je to bio momak za poželit’, ništa mu nije falilo. Evo, prošlo 20 godina, ni traga ni glasa. Čuli smo samo da su svi pobijeni i ništa više ne znamo. Treba nam svijet pomoći da ih pronađemo, dok nismo pomrli da ih sahranimo da znamo gdje su. Ovako, ne znamo više šta ćemo i kuda ćemo”, ističe Kada.

Osim što traže od nadležnih institucija da ubrzaju proces traženja nestalih tokom rata u Kotor Varoši, porodice ubijenih upozoravaju da moraju biti sankcionirani svi odgovorni za ovaj zločin.

“Svi koji su pravili zločine trebaju odgovarati. Procesuiranje ide jako sporo i apeliramo na sve nadležne institucije da se taj prpces ubrza, kao i pronalazak nestalih. Jer dok god nema ekshumacija i hvatanja ratnih zločinaca, nema ni istine ni pravde”, poručuje Munevera Avdić, predsjednica Organizacije porodica ubijenih i nestalih osoba iz Kotor Varoši.

Na Sudu BiH se za zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor Varoši sudi šestorici bivših pripadnika vojnih i civilnih vlasti Repubike Srpske.

Boško Peulić, Slobodan Župljanin, Aleksandar Petrović, Manojlo Tepić, Janko Trivić i Nedeljko Đekanović terete se da su od početka juna 1992. do sredine 1994. učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Kotor Varoši. Terete se za progon ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

Posted by on 2016-09-11. Filed under Kotor Varoš, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login