Više od 276.000 ilegalnih imigranata ušlo u EU u 2014. godini

imigrantiViše od 276.000 ilegalnih imigranata ušlo je u Evropsku uniju u 2014., što je za 138 posto više nego prethodne godine, izjavio je u utorak evropski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos.

Od ovog broja, 207.000 imigranata je ušlo u EU “preko Sredozemnog mora”, precizirao je povjerenik pred Evropskim parlamentom.

Od septembra je više od 12 brodova stiglo u Evropu, što pokazuje da “krijumčari nalaze nove puteve i koriste nove metode”, kazao je povjerenik.

– Konflikti u našem susjedstvu stvaraju stalni priliv izbjeglica u Evropu,koji će se nastaviti ako Evropa ne poduzme odlučnu i koordiniranu akciju – upozorio je on.

EU mora intenzivirati borbu protiv trgovine ljudima jačajući mehanizme sakupljanja i razmjene informacija o aktivnostima trgovaca ljudima.

– U kontaktu smo s turskim vlastima kako bismo prilagodili našu strategiju, budući da je Turska postala jedan od alternativnih puteva za trgovce ljudima – rekao je  Avramopoulos.

EU i države članice, kako je kazano,  “treba da rade zajedno na programu za smještanje izbjeglica” i povećaju broj mjesta za sirijske izbjeglice jer je on do sada bio ograničen na 36.000, a 3,5 miliona Sirijaca je pobjeglo iz svoje zemlje.

Posted by on 2015-01-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login