Više od 85 miliona djece u Africi kao da ne postoji

djeca, AfrikaFond Ujedinjenih nacija za pomoć djeci (UNICEF) je saopćio da 85 miliona djece u zemljama Afrike južno od Sahare nema rodni list ili neki drugi identifikacioni dokument, a na taj način nemaju pravo korištenja obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Zvaničnici UNICEF-a objavili su frapantne podatke o problemu neprijavljivanja djece javnim institucijama u afričkim zemljama u kojima svako drugo dijete uzrasta do pet godina nema nikakve dokumente i nije prijavljeno.

Naglašavajući da u zemljama istočne i južne Afrike živi 44 miliona neprijavljene djece, a da je 39 miliona djece neprijavljeno u zemljama u centralnim i zapadnim dijelovima Crnog kontinenta, iz UNICEF-a naglašavaju neophodnost popisa djece.

UNICEF-ov izvještaj o “djeci bez traga” navodi i redoslijed zemalja Afrike u kojima je taj problem najizraženiji.

U Somaliji je prijavljeno samo tri posto djece, u Liberiji četiri, Etiopiji sedam, Zambiji 14, Čadu i Tanzaniji po 16, Jemenu 17 i u Dominikanskoj Republici 28 posto.

I u knjizi “Djeca duhovi”, autora Laurenta Dejoiea i Abdoulaye Harisoua, koja će biti objavljana 6. maja, se govori o problemima neprijavljene i obespravljene djece u Africi, a naglašava se da je taj problem dodatno izražen kod djece u ratovima obuhvaćenim zemljama.

Autori knjige ukazuju na probleme djece koja žive van mjesta rođenja i naglašavaju da ta djeca iz svojih rodnih mjesta nose samo štura sjećanja, ali ne i dokumente koja im garantiraju bilo kakvu skrb društva.

Zvaničnica nevladine organizacije REEJER Marie Marguerite je, u izjavi za AA, istakla da je samo 25 posto djece u prijestolnici Dominikanske republike Kinšasi prijavljeno, a da se svakog dana na ulicama rađa u prosjeku po dvoje djece.

Ayokassia Kpatare, zvaničnik organizacije “Prijatelji djece” sa sjedištem u Togou, tvrdi da samo jedno od desetero djece u toj zemlji po rođenju biva i prijavljeno nadležnim institucijama i ima dokumente.

Uprkos svim naporima civilnog društva, popis djece u Africi direktno ovisi o mogućnostima svake zemlje ponaosob, a do 2015. godine se očekuje da se u Africi rodi blizu 130 miliona djece.

Posted by on 2014-05-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login