Više od hiljadu radnika protestuje ispred zgrada Sabora i Vlade Hrvatske

 Hrvatska, Zagreb, protestiViše od hiljadu članova pet vodećih sindikata u Hrvatskoj okupilo se na Trgu sv. Marka u Zagrebu, ispred zgrada Sabora i Vlade, na protestu na kojem traže povlačenje iz parlamentarne procedure novog Zakona o radu (ZOR), prenosi dopisnik Anadolu Agency (AA).

Sindikalisti tvrde da se ovim zakonom narušavaju temeljna radnička prava.

Više od hiljadu protestanata okupilo se jutros oko devet sati na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića odakle su se zaputili prema trgu na kojem se nalaze sjedišta Sabora i Vlade gdje je postavljen veliki ekran na kojem protestanti prate prijenos uživo iz Sabora u kojem zastupnici raspravljaju hoće li rasprava o ZOR-u otpočeti ili će biti odgođena.

Dio opozicije u Saboru je protiv rasprave o ZOR-u, složni su sa sindikalistima kako treba obnoviti socijalni dijalog o ovom pitanju i nastaviti pregovore između ministra rada Miranda Mrsića i socijalnih partnera, u ovom slučaju predstavnika pet sindikalnih središnjica koji u vrijeme trajanja protesta saborsku raspravu prate iz saborske galerije.

Noseći transparente s napisima „Protiv smanjivanja prava radnika“, „Pošteno ste nas prevarili“, „Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom“, „Naših 10 % – vozni park Vlade“, sindikalni protestanti zvižde na pojedine saborske zastupnike koji se pojave na saborskoj govornici, dok druge, koji su protiv ovakvog ZOR-a, isprate pljeskom.

Obraćanje sindikalnih čelnika protestantima očekuje se oko podneva, kad će se znati i prvi rezultati saborske rasprave.

Posted by on 2014-02-26. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login