Više od polovine zatvorenika štrajkuje glađu

 Guantanamo Bay

Guantanamo Bay

Osamdeset i četiri od 166 zatvorenika u američkom pritvorskom centru Guantanamo Bay štrajkuje glađu, saopćili su američki vojni zvaničnici.

Zatvorenici protestuju protiv njihovog zatvaranja na neodređeno vrijeme. Većina ih se drži u zatvoru bez podizanja optužnice.

Šesnaest od 84 zatvorenika koji su u štrajku glađu prisilno su hranjeni, a petorica su prebačena u bolnicu. Nijednom od štrajkača nije ugrožen život, tvrdi američka vojska.

Štrajk glađu počeo je u februaru, a u posljednjim sedmicama se broj zatvorenika-štrajkača povećao.

Štrajkovi glađu česti su u Guantanamu, ali ovaj protest zatvorenika, koji je počeo 6. februara, jedan od najdužih i najmasovnijih.

Zvaničnici u Guantanamo Bayu negirali su tvrdnje da je štrajk počeo kada su oštećeni primjerci Kurana tokom pretrage ćelija.

Nasilje je izbilo u zatvoru 13. aprila kada su stražari izmještali zatvorenike iz zajedničkih ćelija zbog toga što su oni prekrili nadzorne kamere i prozore.

Skoro stotinu zatvorenika trebalo je biti oslobođeno, ali oni su ostali u svojim ćelijama zbog ograničenja koja je uveo američki Kongres i zbog zabrinutosti da bi mogli biti maltretirani ako se vrate u svoje matične zemlje.

Kako se vojska može nadati da će održati disciplinu u zatvoreničkom logoru u kojem nema apsolutno nikakve nade za ljude zatvorene u njemu – izjavio je poručnik Kevin Bogucki, američki vojni advokat koji je obilazio svoje klijente u bazi.

Vojni zatvorenički logor otvoren je 2002. godine kako bi se u njemu pritvorili osumnjičeni zarobljeni u kontraterorističkim operacijama nakon napada na amričke gradove 11. septembra 2001. godine.

Posted by on 2013-04-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login