Visoke temperature odgađaju početak zimske turističke sezone u BiH

skijanjePočetak zimske turističke i skijaške sezone u većini zimskih centara u BiH odgođen je zbog nedostatka snijega i visoke temperature koja nije zabilježena u ovo doba godine.

Zvanična skijaška sezona na terenima i skijaškim stazama Sportsko-rekreacionog centra “Čajuša” na Kupreškoj visoravni prethodnih godina počinjala je najkasnije do 15. decembra, a ove godine početak sezone skijanja nije moguće prognozirati zbog temperature vazduha koja je iznad nule, što ne dozvoljava ni “proizvodnju” vještačkog snijega na skijaškim stazama.

Prema informaciji iz Hotela “Adria-sky”, zbog izostanka prirodnog snijega i nemogućnosti vještačkog zasnježivanja za koje je potrebna temperatura od najmanje četiri stepena ispod nule, za sada je manje i rezervacija gostiju koji tradicionalno Božić i Novu godinu provode u ovom hotelu.

Cijene smještaja u hotelima i i drugim smještajima nisu se mijenjale u odnosu na prošlu godinu, a zvanični početak ovogodišnje zimske sezone na Kupreškoj visoravni zavisiće isključivo od vremenskih prilika koje posljednjih godina, kada je riječ o prirodnom snježnom pokrivaču, nisu bile naklonjene ovdašnjim hotelijerima i turističkim radnicima.

Prema informaciji iz Turističke zajednice ove općine, ni najstariji stanovnici Kupreške visoravni ne pamte da je nekadašnji “bosanski Sibir” dočekao polovinu novembra i decembar, a da nije pao prvi snijeg.

Posted by on 2011-12-16. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login