Visoko nastoji postati turistički centar

VisokoVisoko je  do 1992. godine bilo privredni i trgovački grad. Danas se ovaj grad okreće turističkim sadržajima.

Posljednjih godina Visoko je interesantno turistima kao mjesto na kojem se razvija hipoteza o postojanju prvih evropskih piramida.

‘Osim piramida turisti u Visokom obilaze i lokalitet Mila i Starog grada te planinare po okolnim brdima’ – kazala je Mersiha Čabaravdić  iz Turističko informativnog ureda Općine Visoko.

Ona kaže da su turisti uglavnom ‘jednodnevni’ i da su im najinteresantniji tuneli na lokalitetu Ravne koji svakodnevno privlače sve veći broj turista.

‘ Što se tiče ekonomske koristi koju općina ostvaruje od turizma ona još nije tolika da bi se mjerilo nekim velikim ciframa, ali svaki korak je bolji od stagnacije’ – kazala je Čabaravdić.

Naglašava i značajan angažman Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona putem promocije i ulaganja u turističku infrastrukturu.

‘Putem brojnih kataloških publikacija na  turističkim i privrednim sajmovima prezentira se Visoko. Turistička ponuda  se  također prezentira i putem turističkih info centara Turističke zajednice ZDK-a  u općinama Visoko, Tešanj, Zavidovići i Zenica’ – kazala je Čabaravdić.

Visoko je grad i središte istoimene općine u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine u Zeničko-dobojskom kantonu.

Visoko je povijesna prijestolnica bosanskih kraljeva koji je imao jaku dubrovačku koloniju i carinu, što potvrđuje povelja kralja Tvrtka I Kotromanića iz 1355.godine koja je izdata u Visokom.

Najvažnija mjesta vezana za taj period su stari grad Visoki, njegovo podgrađe i trgovačko središte Podvisoki, Mile kao krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva, te Moštre koje su bilo povremeno stolno mjesto kraljeva.

Osnivačem modernog Visokog se smatra Ajas-beg.

Po popisu iz 1991. godine u općini Visoko je živjelo 46.160 stanovnika, od toga u gradu Visokom živjelo je 13.663 stanovnika.

 

Posted by on 2013-05-20. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login