Vispak za četiri godine uduplao promet

Vispak

Vispak

Četiri godine nakon što je postala dio AS GROUP, bh. prehrambena industrija “Vispak” d.d. iz Visokog bilježi gotovo stopostotno povećanje realizacije s 18 miliona KM kolika je bila 2010. godine, na oko 35 miliona KM koliko se očekuje ove godine.

U saopćenju za javnost tim povodom ističu da su segmenti poput prodaje kafe i programa bosanske kuhinje gotovo u stopu pratili takvo povećanje realizacije te da su uporedo razvijani i drugi programi poput praškastog i programa čokolade.

– Posebno raduje razvoj brandova. “Zlatna džezva” je postala jedan od najjačih bh. brandova, vraćena je na police, u potpunosti je dokazana “Vispakova” kompetentnost za kvalitetu prave bosanske kafe. Prema nekim relevantnim istraživanjima, “Zlatna džezva” ove godine je dosegla prvo mjesto u kategoriji lojalnosti bh. potrošača brandu u segmentu tradicionalnih kafa – navode.

“Zlatna džezva” je svojim komunikacijskim konceptom, kako navode, već sad postala planetarno poznata kao bosanska kafa, drugačija i posebna, prijatnog ukusa i nesvakidašnjeg osjećaja užitka.

– Sve je urađeno vlastitom pameću, a “Vispak” je dokaz da BiH ima brandove koji mogu konkurirati regionalnim i svjetskim proizvođačima. Razvoj branda i povećanje prodaje pratile su uspješne reklamne kampanje sa Enisom Bešlagićem (kao što su “Nije sve u zlatu, ima nešto i u džezvi”, “Pit ćemo mi nju ako Bog da i u Brazilu”, “Iz džezve u Brazil”) čiji slogani su postali popularni koliko i sam brand. Svemu je poseban pečat dalo i ovogodišnje obilježavanje deset godina od uspostave Guinnessovog rekorda ispijanja 8.000 fildžana prave bosanske kafe iz najveće džezve na svijetu – ističe se.

“Vispakova” džinovska džezva obišla je, ističe se, ove godine gotovo pola svijeta s degustacijama u Rio de Janeiru na Svjetskom prvenstvu u nogometu, zatim u Beču, Ljubljani, Rijeci, Zagrebu… Iz “Vispakove” džezve dosad je “Zlatnu džezvu” probalo više od pet miliona ljudi širom svijeta.

“Zlatna džezva” kao i ostali brandovi (kao što su Begova čorba, Tajna, Laganini, Tarhana, Čajevi, Club, Tiru – Liru) izvoze se, kako se navodi, sad već u 25 zemalja svijeta i dostupni su u najvećim trgovinama na svijetu te regionalnih tržnih lanaca.

– Uspješna akvizicija “Vispaka” bila je snažan vjetar u leđa za kupovinu grupacije proizvođača hrane okupljeniih oko Klas d.d. Sarajevo. Investicija u “Vispak” vraćena je u rekordne tri godine, što je omogućilo AS GROUP da uđe bez opterećenja u jednu od najvećih poslijeratnih akvizicija – kupovinu većinskog udjela u vlasništvu sarajevskog prehrambenog giganta. U planu je investiranje u moderne tehnologije s kojima će biti prošireni kapaciteti „Vispaka“. Krajnji cilj je izgradnja savremene tvornice po evropskim standardima – navodi se.

Vispak d.d. Visoko od 7. decembra 2010. godine dio je AS GROUP, koja zapošljava 2.700 radnika i u okviru koje uz “Vispak”, posluju kompanije Klas d.d. Sarajevo, AS d.o.o. Jelah, Oaza d.o.o. Tešanj, Sprind d.d. Sarajevo, Mlin i pekara Ljubače – Tuzla, Napredak d.d Tešanj, Fortitudo d.o.o. Travnik, Vemal d.d. Tešanj.

Posted by on 2014-12-11. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login