Vitez: Sajam knjige, lijepe riječi i književne istorije BiH

Sajam knjige koji će danas biti otvoren u Vitezu, prvi je u nizu bogatog programa kojim počinje novopokrenuti književni festival “Lašvanski knjižarij – festival riječi”.

knjigaNa sajmu knjige svoje naslove će izložiti Synops, Buybook, University Press, Rabic, Connectum, Dobra knjiga i Vrijeme iz Bosne i Hercegovine te Fraktura i Školska knjiga iz Hrvatske.

Prvog dana “Lašvanskog knjižarija” na Tvrđavi Stari grad Travnik bit će izvedena predstava “Nobelovac i Travnik”, nastala s namjerom da se na teatarski način prikaže životni i literarni odnos Ive Andrića i Travnika.

Zavičajni muzej Travnik je okupio mali pozorišni ansambl sačinjen od glumaca iz Travnika, a predstavu je režirao Goran Damjanac.

Prvi festivalski dan bit će završen okruglim stolom “Naslijeđe Ive Andrića – danas i sutra” na kojem će govoriti Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Svetislav Basara i fra Ivan Nujić.

U narednim danima bit će održani programi posvećeni stvaralaštvu književnika iz Viteza Marka Martinovića Cara, te pjesniku i profesoru Ivi Totiću, također iz Viteza.

Na “Lašvanskom knjižariju” bit će održano i predstavljanje izdanja “Iz Bosne Srebrene – II kolo”, posvećenog franjevačkoj književnosti u Bosni i Hercegovini, a predstavljači su Ivan Lovrenović, Nebojša Lujanović te fra Marko Karamatić.

“Lašvanski knjižarij- festival riječi” bit će zatvoren 24. septembra razgovorom o Bosni pod nazivom “Bosna kao poetska (u)topija”.

Organizatori novog književnog festivala na kulturnoj mapi Bosne i Hercegovine su Udruga za humani i održivi razvoj “Klik” sa sjedištem u Dolcu na Lašvi, u partnerstvu s Udrugom “KulturANTI” iz Sarajeva.

Posted by on 2017-09-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login