VIVA Film Festival od 18. do 22. septembra u 17 gradova BiH

Peti VIVA Film Festival, ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma bit će održan od 18. do 22. septembra u 17 gradova Bosne i Hercegovine.

Viva Film Festival
Viva Film Festival

Centralna manifestacija bit će održana u Sarajevu, a festivalske projekcije bit će održane i u Kaknju, Varešu, Višegradu, Bijeljini, Lukavcu, Mostaru, Ljubuškom, Vitezu, Bihaću, Prijedoru, Orašju, Goraždu, Kladnju, Visokom, Bosanskom Petrovcu i Prnjavoru.

U zvaničnu selekciju 5. VIVA Film Festivala, odabrano je 94 filmova iz tri oblasti: religija, ekologija i turizam, te 17 filmova u kategoriji omladinski bh. film koji su rezultat rada VIVA škole filma, održane u 2019. godini u 16 gradova Bosne i Hercegovine.

Stručni žiri će odabrati po tri najbolja filma iz svake kategorije, “Grand prix” Festivala, a u kategoriji bh. omladinski film, najboljim mladim autorima bit će dodjeljene vrijedne nagrade sponzora – oprema za budući rad na filmu.

Festival je međunarodnog i takmičarskog karaktera, a zvanično ga je podržao i visoki predstavnik Valentin Inzko, kao i sve četiri kulturne vjerske zajednice i predstavnici manjina u Bosni i Hercegovini, budući da je VIVA Festival prvi festival s tom tematikom na ovim prostorima.

Članovi savjeta Festivala su ugledne javne ličnosti, akademici kao i predstavnici svih konfesija.

Svečano otvaranje 5. VIVA Film Festivala bit će upriličeno u srijedu 18. septembra u 20.00 sati u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Nagrade i specijalna priznanja bit će dodijeljeni na Ceremoniji zatvaranja 21. septembra u 20.00 sati također u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, uz prisustvo brojnih gostiju iz svijeta filma, sponzora i prijatelja Festivala, saopćeno je iz VIVA Film Festivala.

Posted by on 2019-09-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login