Vjetrenica druga po broju špiljskih vrsta

Vjetrenica

Vjetrenica

Najveća i najpoznatija pećina u našoj zemlji Vjetrenica, druga po broju špiljskih vrsta u svijetu, već nekoliko godina uspješan je turistički i biospeleološki brend naše zemlje.

Vjetrenicu godišnje posjeti oko 10 hiljada turista, a taj broj svake godine raste.

Sve je veći interes da se Vjetrenica, u sklopu obrazovnog programa, uvede kao dio redovne praktične nastave.

Vjetrenica se nalazi u blizini mjesta Ravno, u Popovom polju. Jak i svjež vjetar, koji konstantno puše na ulazu u pećinu, a po kojem je i dobila ime, predstavlja i prirodan rashlađivač u najtoplijim mjesecima u godini.

Vjetrenica je cijeli sistem kanala koji se proteže  preko 6km u dužinu, od kojih je centralni, posebno spektakularan, dužine od 2,5 km. U pećini  su nađeni brojni arheološki nalazi, među kojima i ostaci kostiju medvjeda i leoparda, kao i crteži stari oko 10.000 godina. Mala i velika jezera (od kojih je najveće široko 180m), vodopadi i potoci, karakteristika su ovog jedinstvenog mjesta, poznatog po biološkoj raznolikosti i po rijetkim i endemskim vrstama (preko 200 različitih) koje naseljavaju Vjetrenicu.

Posted by on 2014-10-27. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login