Vlada Hrvatske priprema zakon za pomoć Agrokoru

Agrokor

Agrokor

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministarka privrede Martina Dalić izjavila je danas da je pri kraju izrada nacrta zakona kojim bi se pomoglo sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno da otplaćuju svoje dugove, poput Agrokora, a s ciljem zaštite hrvatske ekonomije.

“U vladi intenzivno radimo na pripremi zakonodavnog i institucionalnog okvira s ciljem zaštite hrvatske privede u slučaju kada se s teškoćama suočavaju sistemski važne kompanije i nisu u stanju da ga same riješe”, rekla je Dalić na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

Iako je nekoliko puta naglasila da u ovom trenutku ne može da govori o tehničkim detaljima nacrta, Dalić je objasnila da će se zakon moći primjenjivati na kompanije koje imaju najmanje 8.000 zaposlenih i više od milijardu kuna duga.

“Želim da naglasim da ovaj zakon nije posebno za Agrokor ili Ivicu Todorovića, ali ako bi situacija to zahtjevala, tada bi se primjenio i na njih. Vladi (zakon) omogućava da štiti stabilnost ekonomije kroz zaštitu kompanije, dobavljača, poslovnih partnera”, rekla je ministarka i dodala da je Vlada dužna da štiti hrvatsku ekonomiju.

Prema njenim riječima, u izradi nacrta zakona koriste se iskustva drugih država Evropske unije, a rješenja se usmjeravaju na efikasnost i održavanje sistema.

“U slučaju prezaduženosti, jasno je da proces njihove transformacije zahtijeva i poslovno i organizacijsko i vlasničko restrukturiranje, upravo radi stabilizovanja onog početnog elementa – prezaduženosti”, istakla je Dalić.

Ona je naglasila da zakonski prijedlog ni na koji način ne podrazumijeva da država ulazi u vlasništvo. Dalić je nekoliko puta ponovila da se prijedlogom zakona stvara procedura koja u ograničenom vremenskom razdoblju osigurava uvjete za transformaciju kompanije uz pravedan i fer tretman svih postojećih povjerioca.

Pritom se, dodala je, stvaraju pravni uvjeti da se u najkraćem mogućem roku od pokretanja postupka koji bi se predvidio zakonskim prijedlogom, stvore uvjeti za isplatu dobavljača i za normalno poslovanje kompanije dok traje njeno poslovno, vlasničko i finansijsko restrukturisanje.

“U fokusu je stabilnost privrede, poslovnih subjekata, preduzeća i stvaranje uvjeta da se u uređenom procesu obavi vlasnička transformacija”, dodala je Dalić.

Ministarka je rekla i da je izrada zakona u “vrlo visokoj fazi dovršenosti” i da očekuje da će vrlo brzo biti upućen u proceduru, možda već iduće sedmice.

Upitana o najavljenom sastanku predstavnika Agrokora i dobavljača iduće sedmice, Dalić je rekla da na tom sastanku predstavnici Vlade neće učestvovati, jer je riječ o poslovnom odnosu dvije strane, ali je i pozdravila intenziviranje komunikacije s dobavljačima Agrokora.

Bonitetske agencije Moody’s i Standard & Poor’s snizile su u januaru i februaru kreditni rejting Agrokora, što je dovelo i do povećanjem interesa za probleme koncerna zbog prezaduženosti. Potom su hrvatski mediji otkrili da se početkom marta o sudbini Agrokora razgovaralo na tajnom sastanku predstavnika Vlade, Sabora i te kompanije, što su kasnije potvrdili iz Vlade.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je u interesu države da situacija u Agrokoru ne utječe negativno na stabilnost hrvatske privrede i finansijskog sistema.

On je, međutim, rekao da je riječ o privatnoj kompaniji i da su za njeno vođenje odgovorni prije svega vlasnik i uprava.

Agrokor je najveća hrvatska kompanija i jedna od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi, koja zapošljava oko 60.000 ljudi od kojih više od polovine u Hrvatskoj.

Posted by on 2017-03-27. Filed under Ekonomija, Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login