Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila prijedlog mjera za proces deminiranja

deminiranje, BiHSvjedoci smo svakodnevnog stradanja i gubitka ljudskih života u minskim poljima u BiH. Proces deminiranja ide veoma sporo.

Iako je Strategijom protivminskog djelovanja Bosne i Hercegovine 2009-2019. planirano izdvojiti određena novčana sredstva kako bi naša zemlja bila konačno čista od mina, dosad u budžetima nije planirana niti jedna KM za deminiranje. Vlada ZDK-a usvojila je prijedlog mjera za proces deminiranja u narednom periodu. Zeničko-dobojski kanton pokriven je šumom 65%, od toga 8% je pod minama.

Šume kao najvrednije prirodno bogastvo ZDK-a predstavljaju izazov za potencijalne strane investitoire i razvoj drvne industrije. Međutim, onečišćenost minskim poljima to usporava. U proteklom periodu deminirane su prva i druga zona, tj., lokacija za stanovanje, infrastruktura i poljoprivredno zemljište, kako bi se osigurao siguran povratak izbjeglih osoba.

U ZDK-u najugroženija su područja općina Zavidovići, Olovo i Vareš, koja su ujedno i najbogatija šumama. U državnoj Strategiji protivminskog djelovanja predviđeno je da bi naša zemlja 2019. trebala biti čista od mina. Ostaje nada da Strategija neće ostati samo mrtvo slovo na papiru, dok čekamo da se strani donator „smiluje“ i našu zemlju oslobodi od mina.

Posted by on 2011-08-15. Filed under Olovo, Vareš, Vijesti iz BH gradova, Zavidovići. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login