Vlasti u BiH kažnjavaju građane

Vlasti u BiHHelsinški komitet za ljudska prava u BiH ističe da ne ulazi u pitanje priznanja Kosova kao u isključivo političko pitanje, ali zahtijeva od vlasti BiH da poštuju ljudska prava i da u skladu s tim omoguće građanima Kosova ulazak u BiH s ličnom kartom.

Uvjereni smo da će ovo rješenje biti prihvatljivo i za vlasti Kosova te da će ovim biti ukinuta praksa koja je dodatno udaljavala Bosnu i Hercegovinu od Evropske unije i evropskih vrijednosti – navodi Helsinški komitet za ljudska prava u BiH u povodu uvođenja viza bh. građanima za Kosovo.

U saopćenju za javnost podsjećaju da su bh. vlasti svojedobno uvele vize za stanovnike Kosova stvarajući nepotrebne administrativne prepreke slobodi kretanja u regionu jugoistočne Evrope.

“Sad su vlasti Kosova odlučile da uvedu vize građanima BiH na principu reciprociteta što je uobičajeno u međunarodnim odnosima. Ako se zna da vize za Kosovo građani BiH mogu dobiti u glavnom gradu Albanije, Tirani, onda postaje jasno da Helsinški principi i sloboda kretanja postaju teže dostižni za Bosance i Hercegovce.

Ukoliko se nešto hitno ne uradi, razdvojene porodice čiji članovi žive i na Kosovu i u BiH, mladi ljudi iz zemalja regiona, koji se sve intenzivnije druže, poslovni ljudi, kulturni radnici i stvaraoci, u biti velika većina građana BiH i Kosova bit će primorani da odustanu od posjećivanja jedni drugih” – ističu iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH i podsjećaju da su se „još 1975. godine, na Samitu u Helsinkiju, evropski lideri obavezali da će ukloniti prepreke slobodnom kretanju ljudi, ideja i roba na starom kontinentu“.

Posted by on 2013-12-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login