Voda Olovu oduvijek bila čudotvorna

Olovo, KrivajaOlovo, gradić smješten pedesetak kilometara sjeveroistočno od Sarajeva, osim crnogoričnih šuma i kvalitetnog zraka krasi i veliki broj planinskih izvora i potočića, od kojih nastaje jedna od najljepših bh. rijeka – Krivaja, koja privlači ljubitelje “divljeg” raftinga u toku kojeg se na pola puta može ugrijati u toplom izvoru.

Voda u ovom gradu čini čuda neviđena, kazao je nobelovac Ivo Andrić u pripovjetci “Čudo u Olovu”, voda je u Olovu oduvijek bila čudotvorna, a danas je priznata kao izvanredna oligomineralna ljekovita voda što uz stručne medicinske radnike iz banjsko-terapeutskog i rekreativnog centra “Aquaterm” liječi reumatske, neurološke i kožne bolesti, kardiovaskularna oboljenja i još puno toga.

Dugo godina četiri ljekovita termalna izvora, sa temperaturom vode od 36 stupnjeva Celzija, su liječila sve putnike namjernike, a od 1982.godine ljekovita mineralna voda sa područja Olova počela se koristiti u okviru danas priznatog lječilišta i za turističke potrebe, nakon čega je interes za ponudama Olova znatno porastao.

Grad Olovo je smješten u živopisnoj kotlini, na obalama rijeka Stupčanice, Bioštice i Krivaje, poznat je po svojoj bogatoj prošlosti, koja ga u pisanim dokumentima prvi put spominje davne 1382. godine pod imenom – Plumbum.

Kasnije Olovo se razvija kao poznati rudarski i trgovački centar, uz dobre veze sa Dubrovnikom i Dalmacijom. Ovdje je tada na njihovu inicijativu, u doba Tvrtka I, sagrađen samostan Svete Gospe, koji danas predstavlja najstarije Gospino Svetište na Balkanu, i ovaj vjerski objekat i danas je stjecište velikog broja vjernika katolika iz svih krajeva BiH i Hrvatske, te ovo svetište predstavlja jedan od b-h centara vjerskog turizma.

Dolaskom Austro-ugarske ovdje počinje planska eksploatacija bogatih olovskih šuma, što i danas predstavlja snažan privredni resurs.

Osim planske eksploatacije šumskih dobara, bogati šumski kompleksi, čiste planinske rijeke i prekrasni pejzaži pravi su raj za lovce, ribolovce, planinare i sve ostale zaljubljenike prirodnih ljepota.

Cjelokupno područje oko rijeka sa prekrasnim prirodnim motivima predstavlja veliku turističku vrijednost, sa brojnim neistraženim lokalitetima kao što su klisura u Ćudima, izletište Zeleni Vir, Ponijeračka pećina i Banja na Krivaji, samo su neki prirodni dragulji, koji su nažalost još uvijek nedovoljno iskorišteni.

Planinske rijeke Stupčanica i Bioštica svojim ljepotama privlače od maja do septembra veliki broj ljubitelja sportskog ribolova, kao i ostale brojne ljubitelje netaknute prirode.

Olovske rijeke, bogate pastrmkom, lipljenom, mladicom, škobaljem, klenom i drugim ribljim vrstama, predstavljaju pravi raj za ribolovce.

Bogate olovske šume, s druge strane predstavljaju raj za lovce, koji se na ovom području susreću sa brojnim vrstama visoke i niske divljači, a posebno se izdvajaju medvjedi, vukovi, divlje svinje, srne, lisice, zečeve, kune, vidre, tetrijebe, jarebice…, o kojima se pričaju čuvene lovačke priče.

Za one koji nisu lovci i ribolovci u prekrasnim pejzažima pored rijeka, ali i u planinama i bogatim olovskim šumama također će naći bezbroj mogućnosti za rekreaciju.

Područje Olova sadrži i obilje kulturno-historijskih spomenika, kako iz daleke prošlosti, tako i iz novije epohe.

Obelisk kao jedan od najstarijih kulturno-historijskih spomenika čija starost još uvijek nije precizno procjenjena, zatim Crkvište kod Bakića je jedno od najstarijih na Balkanu, te u ratu neoštećena crkva Svete Gospe u Olovu.

Treba spomenuti i tradicionalni “Olovski festival folklora”, koji svake godine okuplja veliki broj posjetitelja širom Bosne i Hercegovine, a do sada se redovni gosti bili pripadnici folklornih društava iz zemlje i inostranstva. Veliku posjećenost imaju i koride, koje se održavaju svake godine i koje okupljaju veliki broj posjetilaca.

Grad Olovo sve više privlači pažnju putnika namjernika, jer sa šumskim kompleksima, čistim planinskim rijekama, svojom banjskom i lječilišnom ponudom, prekrasnim pejzažima, uz svoju gostoljubivost i svoju dobrotu, odličnu kulinarsku ponudu pravi je turistički raj, za lovce, ribolovce, planinare i sve ostale zaljubljenike prirodnih ljepota.

Posted by on 2014-08-05. Filed under Olovo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login