Vodopad u Jajcu – jedan od 12 najljepših u cijelom svijetu!

vodopad, Jajce

vodopad, Jajce

Jajce je jedini grad na svijetu koji se može pohvaliti činjenicom da u samom svom centru ima nevjerovatan spomenik prirode – vodopad.

To je ujedno jedan od 12 najljepših vodopada u cijelom svijetu! Baš tu, u centru grada koji s pravom nazivaju “Muzej pod vedrim nebom“ rijeka Pliva se uliva u Vrbas, predivnim 20 metara visokim vodopadom, šestim po protoku vode u svijetu.

Nekoliko puta je u posljednje dvije decenije Plivski vodopad uništavan i saniran, a najveće uništenje mu je prijetilo prije nešto više od 15 godina kada je zaustavljanjem rada Hidroelektrane Jajce vodopad pretrpio ogromna oštećenja.

Ne može se odrediti sa koje lokacije je pogled na vodopad ljepši, ali poseban doživljaj je stajati na obali Vrbasa i podići pogled 20-ak metara iznad, gledajući kako se voda Plive spušta niz sedrenu liticu… Naiđete li na najstarije razglednice grada Jajca, možete zaključiti da je vodopad oduvijek bio jedan od glavnih motiva čak i na fotografijama. Najhrabriji skakači u Jajcu oduvijek su uživali u nesvakidašnjoj zabavi skačući iz rijeke Plive preko vodopada u rijeku Vrbas, a ovo je jedino mjesto na svijetu gdje to možete učiniti.

Plivski vodopad je pored još 24 nacionalna spomenika u Jajcu zasigurno jedan od značajnijih razloga dolaska posjetioca u Kraljevski grad.

Posted by on 2014-03-19. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login