Volvo najavio širok plan restrukturiranja

VolvoDrugi svjetski proizvođač teških vozila, švedski Volvo, najavio je plan restrukturiranja koji podrazumijeva uštedu od oko pet milijardi kruna (blizu 600 miliona eura) za period od naredne dvije godine.

U saopštenju koje prenosi AFP, navodi se i da je planom, osim poboljšanja produktivnosti, predviđeno i smanjenje broja zaposlenih među rukovodećim kadrovima, kao i konsultantima.

Volvo, koji proizvodi i autobuse i građevinske mašine, naglasio je da će  najnovije mjere, prije svega, pogoditi sektor vozila teške kategorije.

Rezultati švedskog proizvođača vozila bili su razočaravajući posljednjih godinu dana, a u prvom tromjesečju 2013. zabilježen je i neto gubitak.

U januaru je ova grupacija, koja zapošljava 112.000 ljudi u svijetu, najavila spajanje s kineskom kompanijom Dongfeng u cilju stvaranja prvog svjetskog proizvođača teških vozila, ispred njemačkog Dimlera.

Posted by on 2013-09-30. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login