Vozači oprez, poledica na kolovozima

snijeg, puteviNa većini puteva u Bosni i Hercegovini ovoga jutra saobraća se po mjestimično mokrim ili vlažnim kolovozima.

Zbog niskih temperatura moguća je mjestimična poledica, a na dionicama koje prolaze kroz usjeke upozorava se na odrone zemlje i kamenja.

Na putnim pravcima na području Kupresa, Šuice, Livna i Glamoča puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose. Zimska oprema obavezna je do 15. aprila tekuće godine.

I dalje je privremeno zabranjen saobraćaj teretnih i priključnih vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobusa na magistralnom putu Kula-Brod na Drini-Gacko. Zabrani ne podliježu vozila kojim se vrši prevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova i medicinske opreme, a koja mogu saobraćati uz policijsku pratnju.

Za saobraćaj je i dalje zatvoren granični prijelaz Hum. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, saopćavaju iz BIHAMK-a.

U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje.

Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste do najbližeg servisa. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u prometu u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Sarajevski kanton.
RADOVI:

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-16.2
Prozor-Jablanica zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
M-18
-Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20
-Gacko-Foča- na prevoju Čemerno mogu saobraćati vozila ukupne mase do 15 tona, autobusi i vozila izvođača radova.

REGIONALNI PUTEVI:
R-445 Kakanj-Visoko, zbog sanacije mosta u mjestu Dobrinje saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.
R-467 Olovo-Ribnica zbog većeg oštećenja mosta u mjestu Podkamensko saobraćaj je preusmjeren na obilaznicu ( za vozila do 15 tona ukupne mase) u blizini mosta.

KANTON SARAJEVO:
-Zbog radova na izmještanju korita rijeke Večerica saobraćaj je potpuno obustavljen u ulici Hrasnička cesta (od raskrsnice sa ulicom IV Viteške brigade do raskrsnice sa ulicom Butmirska cesta).
-Zbog radova na kanalizacionoj mreži od 08 do 16 sati izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja u ulicama: Marcela Šnajdera, Širokac, Vilsonovo šetalište i Vratnik mejdan.

Posted by on 2012-02-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login