Vozači sami priznaju ako su nadrogirani

policija, SarajevoOsim četiri stacionirana radara za snimanje prekoračenja brzine ili prolaska vozila na crveno svjetlo koji su postavljeni na nekoliko lokacija u gradu, pripadnici Jedinice za saobraćaj Kantona Sarajevo prilikom kontrola na cestama koriste i mobilne radare.

“Da bismo zaustavili jurnjave te donekle spriječili učestale saobraćajne nesreće, naše patrole koje kruže gradom koriste i četiri mobilna radara koje pomjeramo u 10 namjenskih kutija raspoređenih po Kantonu. Ti aparati uslikaju vozače koji brzo voze, nakon čega im na kućnu adresu šaljemo obavijest o učinjenom prekršaju. Slike i dokaze čuvamo u centru u slučaju da vozači žele vidjeti gdje su napravili prekršaj”, kazao je Željko Klisara, inspektor za saobraćaj MUP-a KS.

Prema njegovim riječima, pored brze vožnje i prolaska kroz crveno, Saobraćajna policija prilikom zaustavljanja vozila može kontrolirati i je li vozač pod utjecajem droga.

“Ako procijenimo da je vozač koristio neku od droga, to vrlo lako možemo otkriti pomoću specijalnih testera. Imali smo situacija i da oni koji su koristili neku od droga prije testiranja sami to priznaju te nam kažu šta su uzeli. Ako bude novca, sljedeće godine pokušat ćemo nabaviti i prenosivi uređaj za droge koji će odmah printati rezultate”, dodao je Klisara.

Nema znakova upozorenja

Policiji se ponekad zamjera što ne najavljuje radarske kontrole pa je bilo inicijativa da u blizini takvih kontrola postave znakove upozorenja.

“Nema razloga da kazujemo gdje su kontrole. Gdje postoji znak, on se mora poštovati bez obzira na to je li policija tu ili nije. Bilo je takvih sugestija od Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, ali to do sada nije učinjeno”, ističe Klisara.

Posted by on 2011-10-12. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login