“Vrt uživanja” Mladena Miljanovića u Umjetničkoj galeriji BiH

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH

Izložba “Vrt uživanja” autora Mladena Miljanovića bit će otvorena u četvrtak, 27. februara u Umjetničkoj galeriji BiH.

Nakon izuzetno zapaženog predstavljanja bh. “Vrta uživanja” u Veneciji i izložbe u Banja Luci početkom ove godine, Miljanovićeva izložba u Sarajevu organiziran je u saradnji s Muzejom savremene umjetnosti RS.

Bosnu i Hercegovinu je na 55. Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti predstavljao umjetnik Mladen Miljanović s projektom “Vrt uživanja” u Palati Malipiero u Veneciji, od 1. juna do 24. novembra 2013. godine.

Inicijativa za zvanično učešće BiH na 55. Venecijanskom bijenalu pokrenuo je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske s ciljem konačnog uspostavljanja kontinuiranog učešća umjetnika iz BiH na ovoj prestižnoj svjetskoj manifestaciji.

Ponuđeni model ove institucije prihvatilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, uz saglasnost nadležnih resornih ministarstava RS i Federacije.

Na osnovu ovog modela izabrani komesar/kustos, po jedan iz svakog entiteta, rade u timu zajednički, birajući jednog ili više umjetnika, dok je za organizatora i producenta projekta odgovorna institucija svaki put iz drugog entiteta.

“Vrt uživanja” je izuzetno angažovano umjetničko djelo koje teži višedimenzionalnoj istorijskoj perspektivi, sa jakim konotacijama koje zalaze u socijalno-politički, etički, ekonomski i kulturni kontekst istočnoevropskog društva iz kojeg umjetnik dolazi.

U okviru ovog projekta koji čine tri uzajamno povezane cjeline (mermerni triptih, video rad i prostorna instalacija) umjetnik je pozicioniran kao aktivista čija se umjetnička praksa na sasvim određen način postavlja i kao model koji omogućava djelovanje iz lokalne sredine.

Njegovo aktuelno, relevantno, globalno saznanje promišljeno kroz lokalni kontekst, stvara novu i jasnu umjetničku spoznaju, koja je bitan označitelj cijeloga rada.

Nosilac cjelokupnog projekta “Vrta uživanja” je ideja o neobuzdanosti individualnih želja, individualnih istina kolektivnog apsurda ovovremene realnosti, zabilježenih na prostoru Bosne.

Ovi konceptualni nosioci materijalizovani kao reminiscencije na poznato renesansno djelo Hijeronimusa Boša “Vrt zemaljskih uživanja”, napisano oko 1500. godine, čvrsto su ukorijenjeni u ovovremeni materijalni svijet raznovrsnih iskustava običnih ljudi, kao najautentičnijih i najbanalnijih realnosti posttranzicijskog društva.

Mističan, do današnjih dana nerastumačen, triptih Hijeronimusa Boša bio je početni predložak Mladenu Miljanoviću za osmišljavanje izuzetno zahtjevnog rada, realizovanog na način, ne baš tipičan za savremene umjetničke discipline, tehnikom graviranog crteža na mermernoj ploči, koja je široko prihvaćena u zanatskoj realizaciji nadgrobnih spomenika na prostoru Balkana.

Izložba će biti otvorena do 20. marta svaki dan, osim nedelje, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Posted by on 2014-02-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login