Vrući telefoni širom svijeta zbog umanjenog rejtinga

dolarVisoki funkcioneri ministarstava finansija i centralni bankari Grupe sedam (G-7) najrazvijenijih zemalja Zapada trebalo bi da razgovaraju prije nego što u ponedjeljak, po azijskom vremenu, budu otvorena tamošnja tržišta, javili su japanski mediji, prenose agencije.

Želja je i namjera da u dijelu svijeta gdje poslovanje prvo počinje budu odagnani strahovi, pošto je kreditini rejting Sjedinjenih Američkih Država, najveće nacionalne ekonomije u svijetu, prvi put u historiji umanjen, dok se u zemljama članicama eurozone, koja okuplja neke od najrazvijenijih zemalja svijeta, nastavlja dužnička kriza.

Procjena američke agencije za kreditne rejtinge Standard Poor’s da u petak uvečer snizi procjenu za SAD na AA+, je, po novinskoj agenciji Reuters, „nezabilježeni udarac“ i proistekao je iz zabrinutosti zbog budžetskih deficita te zemlje i sve većih teškoća sa dugovima.

SP je ocijenio i da su izgledi „negativni“ što se tumači kao mogućnost daljnjeg umanjivanja rejtinga SAD u narednih 12 do 18 mjeseci.

Očekuje se da će funkcioneri iz G-7, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Italije i SAD, održati telekonferenciju.

To je već ranije najavila Francuska kao trenutni predsjedavajući Grupe G-7.

Telefoni će zvoniti i kod svih članova Vijeća Evropske centralne banke (ECB) – drugim riječima, svim direktorima centralnih banaka 17-očlane zone eura, a ishod ovih razgovora žele da čuju također u ministarstvima Grupe 20 (G-20), najrazvijenijih i velikih privreda u usponu, prenijela je njemačka medijska kuća Deutsche Welle.

O “što skorijem” sastanku ministara finansija zemalja G-7, se govorilo još u petak u Rimu, ali zbog položaja Italije. Naime, u Rimu su zabrinuti što poslije burne protekle sedmice na svjetskim tržištima kapitala, kada je rasprodato 2,5 biliona dolara vrijednosti kompanija i izvoznicima prijete dodatni gubici, investitori imaju sve manje povjerenja u državne obveznice Italije.

U međusobnim razgovorima su se predsjednik Sarkozy, američki Barack Obama, premijer Cameron i njemačka kancelarka Angela Merkel složili sa italijanskim premijerom Silviom Berlusconijem kako je susret potreban da bi se suočili s “izazovima za evropsku privredu”.

Vlada u Rimu čak razmišlja o promjeni Ustava u kojem bi svaki budući kabinet te države bio prisiljen da troši samo ono što i prikupi.

Reuters  pak navodi kako rast nervoze investitora najbolje pokazuju podaci kompanije za analitičke usluge Liper da su invesitori povukli 66 milijardi dolara sa tržišta fondova novca u sedmici koja je okončana sa 3. augustom.

Rekordni odliv je bio u sedmici koja je okončana 17. septembra 2008, na početku finansijske krize u SAD koja se potom prelila na veliki dio svijeta.

Posted by on 2011-08-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login