Vučjak ostaje prihvatni centar za migrante

Operativni štab za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini, kojim je predsjedavao ministar sigurnosti Dragan Mektić, potvrdio je na današnjem sastanku da ostaje pri ranijoj odluci o formiranju prihvatnog centra u Vučjaku kod Bihaća.

Vučjak
Vučjak

Stav predstavnika Delegacije Evropske unije u Bosni i hercegovini da neće finansirati smještaj migranata na ovoj lokaciji, članovi Štaba su ocijenili neutemeljenim i argumentovanim, pa čak i da u svemu možda postoje skrivene namjere da se migranti što duže zadrže u Bosni i Hercegovini.

Posebno je kritikovan navod da je lokacija neprihvatljiva jer je blizu granice sa Hrvatskom.

Policijski komesar Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić istakao je da je izmještanjem migranata iz parkova i privatnog smještaja na Vučjak, situacija u gradu Bihaću mnogo bolja, posebno sa sigurnosnog aspekta.

Radi daljeg rastrećenja pritiska na ovaj kanton, bit će razmotrena i mogućnost smještaja migranata u centru “Duje” u Doboj Istoku.

Na sastanku su razmatrana i pitanja o kojima će bh. delegacija razgovarati na sastanku sa predstavnicima Evropske unije sredinom mjeseca u Briselu, a koja se odnose na aktuelnu migrantsku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Posted by on 2019-07-02. Filed under Bihać, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login