WHO: Strožije mjere mogle bi spasiti stotine hiljada života

Uvođenje strožijih kontrola za suzbijanje COVID-19 moglo bi spasiti stotine hiljada života širom Evrope prije februara, dok se kontinent bori s eksponencijalnim porastom zaraza, javila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

covid-19, koronavirus
covid-19, koronavirus

Direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge je naveo projekcije “pouzdanih epidemioloških modela” i rekao da one “nisu optimistične” za evropsku regiju.

“Ovi modeli ukazuju da bi produžene opuštene politike mogle podići – do januara 2021. godine – dnevnu smrtnost na nivoe četiri do pet puta veću od onih koje smo zabilježili u aprilu”, kazao je on.

Pozivajući vlade da se brzo “aktiviraju” da bi suzbile drugi val pandemije korona virusa, Kluge je rekao da je trenutna situacija, “više nego ikad ranije, vrijeme pandemije za Evropu”.

“Poruka vladama je: ne ustručavajte se da preduzmete relativno male akcije kako biste izbjegli bolne štetne akcije koje smo vidjeli u prvom krugu [u martu i aprilu]”, dodao je.

Preduzimanje jednostavnih, brzih mjera pooštravanja sada – poput obaveznog rasprostranjenog nošenja maski i kontrole društvenih okupljanja u javnim ili privatnim prostorima – moglo bi do februara spasiti do 281.000 života u 53 zemlje koje čine evropsku regiju WHO-a, kazao je Kluge.

Novi slučajevi uvećavaju se za 100.000 dnevno u Evropi, a regija je danas registrirala najveću sedmičnu incidenciju slučajeva COVID-19 od početka pandemije, s gotovo 700.000 prijavljenih slučajeva.

Posted by on 2020-10-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login