WikiLeaks: iPhone, android, windows, čak i Samsungovi televizori se koriste za prisluškivanje

WikileaksWikiLeaks je objavio početak serije publikovanja novih povjerljivih dokumenata američke Centralne obavještajne agencije (CIA), pod nazivom “Sef 7”.

Riječ je o do sada najvećem objavljivanju povjerljivih dokumenata ove američke agencije, navodi se u saopštenju.

“Količina objavljenih stranica u prvom dijelu “Sefa 7″ već premašuje ukupan broj stranica objavljenih u prve tri godine curenja iz Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA), što je djelo Edwarda Snowdena”, navodi se u saopštenju.

Prvi dio novog materijala sastoji se od 8.761 dokumenata i fajlova iz izolovane i dobro zaštićene mreže unutar sjedišta CIA u Langleyju, prenosi “Sputnjik”.

WikiLeaks navodi da je CIA nedavno izgubila kontrolu nad većim dijelom svog hakerskog arsenala i da se nekoliko stotina miliona linija kompjuterskog koda neovlašteno kreće u krugovima bivših američkih državnih hakera i radnika po ugovoru.

“Jedan od njih dostavio je WikiLeaksu dijelove te arhive”, napominje se u saopštenju.

Novi dokumenti ukazuju na globalni tajni hakerski program i njegov arsenal zlonamjernog softvera usmjeren na širok spektar proizvoda američkih i evropskih kompanija, uključujući Appleov iPhone, Googleov android, Microsoftov windows, čak i Samsungove televizore i njihove mikrofone, koji se koriste za prisluškivanje.

WikiLeaks navodi da je CIA od 2001. godine stekla političku i budžetsku prednost nad NSA i da su njeni agenti napravili svoju “armiju hakera”.

Pored toga, odjeljene za hakerske operacije pri CIA nema ovlaštenje da sarađuje sa NSA.

Posted by on 2017-03-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login