Wikileaks: NSA špijunirala Francuze

WikileaksWikiLeaks je objavio dokumente koji pokazuju da je američka Služba za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala vodeće francuske finansijske zvaničnike i velike francuske izvozne ponude tokom decenije koju je grupa nazvala periodom ciljane ekonomske špijunaže.

Francuska i SAD nisu odmah reagirali na objavu izvještaja u francuskim publikacijama Mediapart i Liberation u ponedjeljak navečer. Materijal se nije mogao odmah potvrditi, ali WikiLeaks ima istorijat objavljivanja dokumenata američke vlade.

Prošle je sedmice grupa objavila da je NSA špijunirala najmanje trojicu francuskih predsjednika, što je razbjesnilo i uznemirilo francusku vladu, koja je pozvala na razgovor američkog ambasadora radi pojašnjenja navoda WikiLeaksa.

U novom izvještaju se navodi da presretnuti izvještaji NSA između 2004. i 2012. godine pokazuju da je agencija prisluškivala sve francuske izvozne ponude vrijedne više od 200 miliona dolara, od nafte i gasa do telekomunikacija i biotehnologije.

Posted by on 2015-06-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login