Wikipediju ne treba koristiti za medicinske savjete

Wikipedia

Wikipedia

Naučnici upozoravaju ljude da izbjegavaju korištenje Wikipedije, internet enciklopedije otvorenog pristupa, za medicinske savjete, nakon što su greške pronađene u devet od 10 članaka o težim zdravstvenim stanjima, objavio je britanski list “Independent”.

U američkom istraživanju se porede članci iz Wikipedije sa zdravstvenim informacijama o raku pluća, depresiji, dijabetesu, srčanim oboljenjima i drugim bolestima.

U izvještaju, objavljenom u časopisu američkog osteopatskog udruženja JAOA (Journal of the American Osteopathic Association), zaključeno je da pacijenti sebe dovode u opasnost korištenjem Wikipedije kao alternative za konsultacije kod ljekara opće prakse, a tu grešku čine čak i studenti medicine, prenosi Tanjug.

Wikipedija je, kako je navedeno u izvještaju, najpopularniji website za opće informiranje na internetu i prema podacima iz marta sadržao je više od 31 milion članaka na 285 jezika.

Posted by on 2014-05-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login