WIPO: Prošle godine registrovano 6,5 miliona brendova

WIPO brand

WIPO brand

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) predstavila je izvještaj o intelektualnom vlasništvu u uredu Ujedinjenih nacija (UN) u Genevi, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izvještaju su ocijenjeni podaci iz prošle godine. Prema izvještaju, broj registracija brendova u svijetu porastao je za 6 posto u protekloj godini, te je prema tome u svijetu prošle godine registrovano ukupno 6 miliona 580 hiljada brendova.

Zemlje u kojima je registrovano najveći broj brendova su Turska (24,5 posto), Kina (16,5 posto) i Rusija (7,9 posto). U Evropi je, pak, uočeno smanjenje registracija brendova.

Registracije za patentiranje u svijetu prethodne godine porasli su za 9,12 posto, što je najveći porast u posljednjih 18 godina. U ovom području zemlje koje su se najviše istakle su Kina (24 posto), Novi Zeland (14,3 posto) i Meksiko (14,3 posto).

Zahtjev za registraciju na polju industrijskog dizajna također je bilo u porastu prošle godine.

Registracije u industrijskom dizajnu porasle su za rekordnih 17 posto, a najveći broj registracija bile su u Rusiji sa 29,5 posto i u Kini sa 26,1 posto.

Posted by on 2013-12-11. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login