WWF i IKEA nastavljaju rad na promoviranju odgovornog gospodarenja šumama BiH

šumeProjekt “Promoviranje održivog gospodarenja šumama kao podrška održivom razvoju u Bosni i Hercegovini“ dobio je i dvogodišnji nastavak.

Prvim sastankom zainteresiranih strana koji je održan u utorak 22. oktobra, IKEA, tvornica skandinavskog modernog namještaja i pokućstva, i vodeća svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, zajedno s predstavnicima resornih ministarstava napravili su prvi korak u nastavku rada na promoviranju odgovornog gospodarenja šumama Bosne i Hercegovine.

Nakon uspješno zaključenog dvogodišnjeg projekta tijekom kojeg je FSC certifikatom (Forest Stewardship Council) certificirano čak 56.000 ha šuma u Tuzlanskom kantonu, podaci o šumama visoke zaštitne vrijednosti u Tuzlanskom kantonu ugradili su se u HABEaS internetsku bazu te je poduzeće Ramex d.o.o. dobilo FSC CoC certifikat čime se zaokružila proizvodnja drva i njegova prerada na održiv i odgovoran način. Nastavkom spomenutog projekta planira se daljnji rad na unapređenju održivog razvoja u BiH.

“Osnovne komponente nastavka projekta odnose se na razvoj jedinstvenih FSC standarda za gospodarenje šumskim resursima u BiH, unapređenje procesa izdvajanja šuma visoke zaštitne vrijednosti, edukaciju stručnjaka iz sektora šumarstva i drvne industrije po pitanju EU Uredbe o drvu te potporu procesu izrade zakona o šumama Federacije BiH”, istaknula je Stella Šatalić, voditeljica programa šuma WWF-ovog Mediteranskog programa, ujedno i menadžerica projekta „Promoviranje održivog gospodarenja šumama kao podrška održivom razvoju u Bosni i Hercegovini“.

Pored spomenutog, projekt će osigurati tehničku pomoć i financijska sredstva za certificiranje šuma na jednom dijelu područja kojim gospodari kantonalno šumsko privredno društvo “Srednjobosanske šume“.

 

Posted by on 2014-10-25. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login