WWF: Parkovi Dinarskog luka u inicijativi Sat za planetu zemlju

Sat za planetu ZemljuOvogodišnjem Satu za planet zemlju, koji se u cijelom svijetu održava u subotu, 29. marta, u 20.30 sati, pridružuju se i brojni nacionalni i parkovi prirode iz regije.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) je kroz svoj regionalni projekt “Parkovi Dinarskog luka” pozvala parkove da se pridruže ovoj inicijativi, a brojni su se parkovi i odazvali.

Kako je saopćio WWF, u Hrvatskoj su poziv prihvatili nacionalni parkovi Brijuni, Krka i Lastovo, parkovi prirode Medvednica i Papuk, te Pećinski park Grabovača, dok se bosanskohercegovački Park prirode Hutovo Blato u ovu volontersku akciju uključuje u saradnji s lokalnom nevladinom organizacijom Močvara.

U Srbiji se akciji pridružuju dva nacionalna parka: Đerdap i Tara, a u Makedoniji Nacionalni park Mavrovo i Jasen.

U svijetu poznata kao Earth Hour, ova akcija koju WWF organizira osmu godinu zaredom, evoluirala je od inicijative jednog grada 2007. godine u veliki globalni pokret u kojemu je prošle godine sudjelovalo više od 7.000 gradova i mjesta iz 154 zemalja svijeta.

Uz gašenje brojnih svjetskih znamenitosti poput Harbour Bridgea, Tokyo Towera, Nacionalnog stadiona u Pekingu, dubrovačkih Zidina, Kremlja i Crvenog trga u Moskvi, Crkve rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelova tornja, Akropole, tornja u Pisi, rimskih Španjolskih stuba, Brandenburških vrata, Starog mosta u Mostaru, Buckinghamske palače, Tower Bridgea, Big Bena, Times Squarea, Empire State Buildinga, slapova Nijagare, WWF poziva sve stanovnike regije Dinarskog luka da u subotu u 20.30 sati ugase svjetla za Sat za planet Zemlju.

Posted by on 2014-03-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login