WWF: Sat za planet Zemlju – Sat za spas močvara u BiH

Hutovo blato

Hutovo blato

U povodu globalne akcije Sat za planet Zemlju u BiH, Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) poziva na suradnju za revitalizaciju međunarodno zaštićenih močvarnih staništa i ističe da je prihod od samo nekoliko sati rada hidroelektrana, koje ih ugrožavaju, dovoljan za njihov spas.

WWF je stavio naglasak na degradaciju međunarodno zaštićenih močvarnih staništa Hutovog blata i Livanjskog polja.

“WWF je rad na zaštiti močvarnih staništa Hutovog blata i Livanjskog polja započeo prije više od deset godina. Istraživanja koja je proveo WWF-ov stručni tim ukazuju na značajnu degradaciju ekosistema na ovim međunarodno zaštićenim močvarnim staništima. WWF zaključuje da je najveći razlog za to preusmjeravanje voda isključivo za potrebe proizvodnje električne energije”, objašnjava voditelj WWF-a u BiH Zoran Mateljak.

Mateljak ističe kako je za spas i revitalizaciju močvarnih staništa dovoljan prihod od samo nekoliko sati rada mjesečno hidroelekrtrana, koje oduzimaju vode tim močvarama.

“Želimo ukazati da je rješenje ovog problema nadohvat ruke i da zajedno možemo očuvati staništa. Močvare ne samo da daju samo važan doprinos bogatstvu života i biološkoj raznolikosti Balkana već nude i niz važnih usluga lokalnom stanovništvu. Ulaganje u očuvanje prirode vrijedno je kako za prirodu tako i za ljude, kao što i pokazuju Izvještaja o procjeni dobrobiti od zaštićenih područja”, zaključio je Mateljak.

Ovogodišnji se Sat za planet Zemlju obilježava 24. marta pod sloganom “Connect2Earth”, odnosno spojite se sa Zemljom. Popularni Earth Hour, počeo je kao akcija jednoga grada 2007. godine i prerastao u najveću svjetsku volontersku akciju u kojoj je prošle godine sudjelovalo više od 180 zemalja

Na pokrenutoj internetskoj stranici connect2earth.org svi su pozvani da napišu što za njih znače biološka raznolikost i priroda. Napravljena u partnerstvu s tajništvom Konvencije o biološkoj raznolikosti Ujedinjenih naroda, namjena te stranice je osvijestiti ljude o značaju bioraznolikosti kao i dati ideje što svaki pojedinac može napraviti kako bi osigurao bolju budućnost našeg planeta

“U ovoj godini obilježava se jubilej (25 godina) Konvencije o biološkoj raznolikosti. Kroz partnerstvo s WWF-om naredne tri godine ćemo buditi svijest o biološkoj raznolikosti, počevši s ovom subotom i Satom za planet Zemlju, s ciljem povećanja komunikacije biološke raznolikosti. Zahvaljujem se WWF Adriji koja i ove godine potiče svijest javnosti o značaju prirodnih resursa i zaštiti prirode BiH kroz ovaj događaj”, izjavio je Mehmed Cero, nacionalna fokalna točka za Konvenciju o biološkoj raznolikosti.

U našoj regiji WWF će kroz Sat za planet Zemlju istaknuti povezanost bioraznolikosti i klimatskih promjena. Sloganu ‘Connect2Earth’ WWF dodaje ‘Connect2Rivers’ i cijelu inicijativu usmjerit će na zaštitu slatkovodnih ekosistema, močvara, i rijeka.

U Bosni i Hercegovini WWF je koncentriran na močvare i hitnu potrebu za njihovom revitalizacijom.

I ove godine na poziv WWF-a da se uključe u akciju Sat za planet Zemlju odazvali su se brojni gradovi u BiH. Svjetla će se ponovno gasiti na znamenitostima u Mostaru, Banjaluci, Doboju i Sarajevu, a svake godine u akciju uključuju se i novi gradovi i općine.

Posted by on 2018-03-24. Filed under Čapljina, Ekologija, Livno, Magazin, Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login