Yahoo planira kupiti Tumblr za 1,1 milijardu dolara

Yahoo

Yahoo

Uprava Yahooa odobrila je sporazum o kupovini popularne blog platforme Tumblr za 1,1 milijardu dolara u gotovini, izvijestio je američki finansijski dnevnik Wall Street Journal.

Bude li potvrđena, ta će transakcija biti najveća za Yahoo otkad je prošle godine Marissa Mayer preuzela poziciju izvršnog direktora i mogla bi pomoći posrnulom internetskom pioniru da se ponovo približi mlađim korisnicima Interneta.

Ni Yahoo niti Tumblr nisu željeli komentarisati izvještaj WSJ-a. No, Mayer planira održati konferenciju za novinare na kojoj će, kako je objavila kompanija, otkriti “nešto posebno.”

Yahoo je u potrazi za prilikama za akvizicije otkad je Mayer prošle godine preuzela poziciju izvršnog direktora i obećala da će oživjeti kompaniju koja je pokleknula pod pritiskom konkurencije iz Googlea.

Tumblr bi mogao biti ključan za strategiju Yahoo!a zbog popularnosti koju uživa među mlađim korisnicima Interneta. Istraživanje koje je ove godine provela grupa za prikupljanje internetskih podataka Survata pokazala je da je Tumblr popularniji od Facebooka među korisnicima u dobnoj skupini od 13 do 25 godina.

Iako Tumblr generiše vrlo malo novca, njegov dolazak u porodicu Yahooa mogao bi osigurati pretraživaču nove izvore prihoda od oglašavanja i ostalih usluga.

Posted by on 2013-05-21. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login