Yasushi Akashi: UN jeste kriv za genocid u Srebrenici

Yasushi Akashi

Yasushi Akashi

Najveći dio odgovornosti za genocid u Srebrenici 1995. godine leži na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekao je u intervjuu za Večernji list Yasushi Akashi, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a koji je tada bio na terenu.

Akashi je rekao da se UN-ov koncept “zaštićenih zona” pokazao promašajem jer ta područja nikada nisu bila sigurna. Za to je bilo potrebno znatno više trupa UN-a nego što ih je ondje bilo angažirano.

„U Srebrenici smo imali 4 ili 5 stotina slabo naoružanih holandskih vojnika. Osim toga, UN na terenu nije imao nikakve informacije o napadu Srba na čelu s Karadžićem i Mladićem. Možemo reći da je to bila izgubljena igra“, rekao je Akashi.

Dodao je kako je UN bio dio tragedije, iako smatra da niko tada nije mogao ni zamisliti što bi se ondje moglo dogoditi.

„Ne želim kritizirati poteze UN-ovih lidera, no mi smo slali tri izvještaja Vijeću u kojem smo naveli propuste koncepta zaštićenih zona te tražili da se to izmijeni. No Vijeće nikada nije odgovorilo na to. Pogreška je kolektivna, isto tako i odgovornost. Vijeće je moralo biti poštenije jer se nije ponašalo u skladu sa stanjem na terenu. Time je došlo do velikog propusta u komunikacijskoj liniji između Vijeća i nas na terenu. Mi smo sjedištu UN-a javili da ne možemo obaviti zadaću uz ograničenja koja su nam bila dana. Bili smo bespomoćni“, rekao je Akashi u intervjuu za Večernji.

Posted by on 2012-07-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login