Za 11 Međunarodni festival umjetnosti minijature konkurisalo 150 umjetnika

Izložba radova XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, najdugovječnije manifestacije Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, biće otvorena 20. oktobra , saopšteno je iz BKC-a Tuzlanskog kantona.

Tuzla, BiH. foto: Ajdin Kamber
Tuzla, BiH. foto: Ajdin Kamber

Nakon zaokružene dvije decenije organizovanja Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine i organizovanih deset bijenalnih izložbi koje su već odavno brojem inostranih autora izašle izvan granica BiH, specifična likovna manifestacija je u 11. izdanju i zvanično dobila međunarodni karakter.

To je rezultiralo interesovanjem više od 150 umjetnika koji su za izložbu kandidovali 455 radova.

Radove koje će publika vidjeti u galeriji JU BKC TK u periodu od 20. oktobra do 20. novembra je odabrala Selekciona komisija koju su činili rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC TK Hari Ejubović, rukovodilac Umjetničke galerije Distrikta Brčko Sanja Đurović i akademska slikarica iz Tuzle Ilhana Latifović.

Poznati su i nagrađeni autori i radovi u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, te dobitnik posebnog priznanja “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala, koje je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana odabrao Stručni žiri kojeg čine značajna imena iz oblasti umjetnosti i kulture: Maja Živanović (Beograd, Srbija), Aleksandar Saša Bukvić (Sarajevo, Bosna I Hercegovina, Željko Mucko (Koprivnica, Hrvatska), Dragana Nuić-Vučković (Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina i akademik Enver Mandžić (Tuzla, Bosna i Hercegovina).

Imena nagrađenih autora bit će saopštena na otvaranju Izložbe odabranih radova koja će svečano biti otvorena u srijedu 20. oktobra u 19 sati u Velikoj galeriji BKC TK. Kuratorica festivalske izložbe je Georgette Yvette Ponté, francuska umjetnica koja živi i radi u Hrvatskoj.

Idejni tvorci manifestacije Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, danas najveće likovne smotre malog formata u ovom dijelu Evrope, a ustanovljene 2001. godine, bili su akademik Enver Mandžić, Aleksandar Aco Adamović, Mujo Grbić, tadašnji direktor BKC Tuzla Salko Bukvarević i Hari Ejubović, prof. umjetnosti i koji se nalazi na čelu organizacionog tima i predstojećeg XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature.

Manifestaciju su ove godine pomogli Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i Federalno ministarstvo kulture i sporta, saopšteno je iz Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

Posted by on 2021-10-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login