Za gram pčelinjeg otrova iz Trnopolja 100 američkih dolara

pčele, medSelejman Jakupović iz Trnopolja kod Prijedora prvi je u BiH, i po svemu sudeći jedini na Balkanu, proizvodjač pčelinjeg otrova “bivinoma” ili apitoksina.

Kilogram otrova, zavisno od čistoće proizvedenog praha, na američkom tržištu iznosi između 50 i 100 USA dolara, javlja BHRT.

Poznati prijedorski pčelar počeo je sa proizvodnjom pčelinjeg otrova namijenjenog za američko tržište.

Za potrebe američke farmaceutske industrije prošle godine proizveo je 1 kilogram apitoksina.

Ova proizvodnja je na našim prostorima pčelarima još nepoznata, a Jakupović ističe da je pčelinji otrov lijek za brojna oboljenja.

Apitoksin se koristi u proizvodnji lijekova za kardiovaskularne i reumatske bolesti i medikamente za više od 40 najtežih vrsta autoimunih bolesti.

Uz posebnu aparaturu koja ne ugrožava život pčela, za proizvodnju 1 grama pčelinjeg otrova potrebno je 90.000 pčela ili otprilike 9 kilograma ovih insekata. Sulejman na svom poljoprivrednom gazdinstvu trenutno ima 400 košnica i namjerava povećati broj pčelinjih društava,iako je ova godina za pčelare bila izuzetno loša.

Posted by on 2014-09-21. Filed under Prijedor, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login