Za izletnike: Planina Ozren

Planina Ozren

Planina Ozren

Prelijepi krajolik i mješovita šuma neke su od karakteristika planine Ozren, smještene sjeveroistočno od Sarajeva.

Do Ozrena se može doći iz dva pravca. Iz Sarajeva pravcem iz Srednjeg, do lokacije na kojoj je smješten planinarski dom “Ozren” (1.310 m.n.v.), put je dužine oko 45 km. Većina puta je asfaltirana, a dijelom je makadam.

Do planine moguće je doći iz Sarajeva i iz pravca Vučije Luke, dužine puta oko 24 km. Prolazi se kroz Hrešu, Drljevac, Vučiju Luku i Dole, odakle se za oko dva sata laganog hoda može doći do spomenutog planinarskog doma. Ta ruta primamljivija je planinarima i ljubiteljima prirode.

Na tom pravcu je i zaselak Han Jezero, Vranj, te selo Šljeme. U gustoj četinarskoj šumi, blizu sela Vučija Luka, smješten je “Vukov konak”, magična planinska koliba (brvnara). Kažu da je to mjesto gdje se zaista može čuti tišina.

Područje obiluje značajnim prirodnim vrijednostima, jedinstvenim fenomenom ekoklime, raznim vrstama biljaka i životinja te gljivama.

Planinarski dom “Ozren” pripada Planinarskom društvu “Igman”, a smješten je na 1.310 m.n.v. Odatle se pruža predivan pogled na planinu Romaniju, romanijska sela, Nišićku visoravan kao i puteve za Mokro, Sumbulovac i Pale. Vrh planine Ozren je na 1.453 m.n.v.

Posted by on 2013-11-16. Filed under Izdvojeno, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login