Za neadekvatan odgovor na terorizam kriva politika, a ne operativci

Rajlovac, SIPANapad na vojnike u sarajevskom naselju Rajlovac je teroristički čin, a cilj je bio napad na Oružane snage Bosne i Hercegovine, a samim tim i na BiH, ocijenili su zamjenici ministrice obrane te države, Boris Jerinić i Emir Suljagić.

Oni su, na konferenciji za novinare u Sarajevu, iznijeli niz kritika na račun policijskih agencija u BiH koje su ih isključile iz istražnog postupka nakon dvostrukog ubojstva u Rajlovcu.

“Policijske strukture su isključile sve vojne organe iz procesa istrage. Istragu je preuzelo Kantonalno tužilaštvo, zatim Tužilaštvo BiH, a potom SIPA. Oružane snage su tek u ponoć od Kantonalnog tužilaštva dobile zvanične podatke o imenima ubijenih vojnika”, istakao je Jerinić.

Naglasivši da je izostala koordinacija između nadležnih struktura, Jerinić je rekao da se to pitanje mora riješiti s drugim sigurnosnim strukturama.

Naoružani Enes Omeragić ubio je sinoć vojnika Armina Salkića i Nedeljka Radića u sportskoj kladionici u naselju Rajlovac.

U Ministarstvu obrane navode kako nemaju informacija o tome da je ubojica poznavao vojnike te dodao da vojnici nisu sudjelovali u mirovnim misijama.

Dan žalosti zbog pogibije vojnika

Suljagić je ocijenio kako se “ne smije relativizovati ovaj teroristički čin”.

“Ovo je bio pucanj u naš način života, pucano je u Armina i Nedeljka, pucano je u njihov zajednički rad. Ime ovog problema je terorizam i stvari treba nazvati pravim imenom. Zatekli su nas nespremne, i to ne našom krivicom, i ovo je posljednji put da nas zateknu nezaštićene”, poručio je Suljagić.

Prema njegovim riječima, “BiH definitivno ima problem s terorizmom”.

Načelnik Oružanih snaga BiH, general Anto Jeleč potvrdio je kako je, osim dvojice ubijenih, u napadu ozlijeđen vojnik Dževad Ljukovac. Dodao je kako Oružane snage rade sve da zaštite svoje vojnike i doprinesu miru i sigurnosti u BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine proglasilo je sutra, 20. novembra, Danom žalosti nakon što su sinoć ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH.

Mektić: Nekoordiniranost agencija

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je danas u Sarajevu da će se u BiH morati pronaći način za obračun sa radikalnim grupama budući da se komplicira situacija kada je u pitanju terorizam, globalno i lokalno, te i BiH može imati ozbiljnijih problema.

Istakao je kako se sinoć ponovo pokazala nekoordiniranost između policijskih agencija, dodajući da tek sada postoje osnovana sumnja i osnovane indicije da se radi o terorizmu.

„Nekoordinirano se djelovalo, primjetna su bila otimanja oko toga ko će vršiti uviđaj, ko će da istražuje, budući da su nadležnosti drugačije ukoliko se radi o ubistvu ili o terorizmu. Kantonalna tužiteljica je tvrdila da se radi o ubistvu, sve dok državni tužilac nije rekao da se radi o terorizmu“, navodi Mektić.

To se ubuduće, ističe, neće smjeti događati jer će se aktima predvidjeti kada se u slučaj uključuje državni tužilac i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a to se može riješiti sa posebnom ovlaštenjima jer će tada biti dostupni drugačiji instrumenti.

Ministar podsjeća da je i ranije upozoravao na radikalizaciju u BiH koja je vodila ka nasilnom ekstremizmu koji se poslije toga završavao pojedinim terorističkim djelima.

Ponovio je da u BiH postoje određene lokalne zajednice na kojima ne funkcionira pravna država, gdje su napravljene radikalne zajednice koje ne priznaju ovu državu i pravni poredak. Oni, tvrdi Mektić, poštuju druge propise te se mora naći način da se tamo dovede pravna država i uspostavi i silom, ako ne može drugačije, pravni poredak.

SIPA: Elementi terorističkog djela

Napad na dvojicu vojnika u Rajlovcu ima elemente terorističkog djela, rekla je za agenciju Srna glasnogovornica Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Kristina Jozić.

“Shodno uputstvima Tužilaštva BiH, SIPA je preuzela istragu u ovom predmetu, s obzirom da do sada prikupljene činjenice ukazuju da u konkretnom slučaju postoje određeni elementi krivičnog djela – terorizam”, navela je Jozić.

Napomenula je da policijski službenici agencije SIPA, u suradnji s drugim policijskim agencijama, poduzimaju potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na rasvjetljavanju cijelog događaja, a sve aktivnosti provode se prema nalogu i smjernicama postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH.

SIPA je sinoć oformila poseban tim koji je pomagao u otkrivanju napada i vršenju uviđaja.

Za sada nema podataka o mogućim motivima napada, a čeka se i zvanična kvalifikacija ovog djela.

U međuvremenu, očevid je završen.

Tužiteljstvo: Čin terorizma

I Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, izjavio je kako je sinoćnje ubojstvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu okvalificirano kao čin terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, daljom istragom bit će utvrđene sve okolnosti vezane za počinitelja tog kaznenog djela, njegove eventualne pomagače, kao i motiv.

“Ovim putem još jednom apeliramo na institucije vlasti i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH da se provede imenovanje tužitelja Odsjeka za terorizam koje očekujemo i zbog čega urgiramo već nekoliko mjeseci. Sadašnji kapaciteti, u kojima su samo dva tužitelja angažirana na istragama ovakvih kaznenih djela, nisu dovoljni za efikasan rad u borbi protiv terorizma”, kazao je Grubešić.

Pooštrene mjere sigurnosti

Razina sigurnosti svih policijskih agencija je pojačana, a na svim lokacijama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine poduzete su potrebne sigurnosne mjere.

Posted by on 2015-11-20. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login