Za prosječnu plaću u BiH se natoči tek 327 litara dizel goriva

gorivoPeti put od početka ove godine je poskupilo gorivo, te je na većini benzinskih pumpi u FBiH skuplje za pet feninga pa vlasnici automobila u sljedećih petnaestak dana mogu biti mirni.

Početkom 2012. godine za litar najprodavanijeg benzina BMB 95 izdvajalo se 2,25 KM, da bi polako dostignuo 2,5 KM po litri, i sigurno je da će još rasti. Za nešto više od dva mjeseca BMB 95 poskupio 10 posto.

Ovim tempom, sljedeće poskupljenje treba očekivati tek za dvije sedmice, kada će cijene biti više za ‘samo’ 5 feninga. I u Republici Srpskoj gorivo je ponovno poskupilo u prosjeku za četiri feniga, piše Večernji list.

Šefica Odjela za cijene u Ministarstvu trgovine Lela Glibo kaže da se poskupljenje odnosi na dizel i BMB 95, a ima slučajeva da su distributeri tražili i poskupljenje za BMB 98. Nakon ovog poskupljenja cijena litra dizel goriva bit će 2,55 KM, ali je moguće da se posebne vrste ovog goriva nađu i po cijeni od 2,60 KM. Nova cijena benzina BMB 95 je 2,50 KM, dok je cijena BMB 98, kod distributera koji su se odlučili za povećanje cijene ovog benzina, 2,60 KM.

Cijene goriva i u BiH kao i u drugim državama proteklih dana bilježe dramatičan rast, no iako su one još uvijek niže nego primjerice u Hrvatskoj, kupovna moć stanovništva u BiH uvjetovala je da si oni mogu priuštiti gotovo dvostruko manje goriva nego je to slučaj s kupcima u Hrvatskoj.

Ako je to neka utjeha, cijene goriva rastu i u ostalim zemljama, kako regije tako i Evrope, i uglavnom su nešto više od cijena koje se plaćaju na bh. pumpama. O kvaliteti ovoga puta ništa.

Kada se plaća pretvori u litre goriva, Hercegovci i Bosanci stoje iznimno loše. Za prosječnu plaću bh. građanin može natočiti 327 litara dizela, taman za jedan spremnik “teretnjaka”.

Građanin iz Hrvatske, u svojoj državi može natočiti 545 litara, a pređe li u BiH 27 litara više. U Sloveniji je gorivo skuplje, ali Slovenac za prosječnu plaću natoči 730 litara, dok Nijemac može natočiti čak 2210 litara dizela.

Najmanje u Srbiji

Kada je u pitanju gorivo, najteže je susjedima iz Srbije koji za svoju plaću mogu uliti tek 236 litara dizela. Slično je i s ostalim vrstama goriva. Približni omjeri zabilježeni su i kada je u pitanju kupovna moć u odnosu na osnovne prehrambene proizvode poput hljeba i mlijeka pa se za prosječnu plaću u BiH može, primjerice, dobiti 563 litre mlijeka, a u Hrvatskoj 1024 litre.

Prosječna porodica samo na hranu troši više od 50 % prihoda, što je tri puta više u usporedbi s razvijenim evropskim zemljama.

Posted by on 2012-03-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login