Za restauraciju katedrale Notre Dame potrebno 15 ili 20 godina

Radovi na obnovi pariske katedrale Notre Dame, u kojoj je u aprilu 2019. godine izbio veliki požar, mogli bi trajati još 15 ili 20 godina, kazao je rektor katedrale Patrick Chauvet.

Notre-Dame, Pariz
Notre-Dame, Pariz

Chauvet je, nakon ceremonije povodom Velikog petka u crkvi Saint-Germain l’Auxerrois, u kojoj će se održavati mise zbog obnove Notre Damea i u koju su privremeno premještene neke relikvije iz katedrale, kazao da bi pariska katedrala i njezina esplanada mogli biti gradilište još 15 ili 20 godina.

“Mogu garantovati da ima posla”, rekao je Chauvet .

U danima nakon požara, francuski predsjednik Emmanuel Macron odredio je petogodišnji rok za obnovu – do 2024. godine, kada je planirano da Pariz bude domaćin Ljetnih olimpijskih igara. Međutim, mnogi smatraju da je do tada nerealno dovršiti ogroman projekat.

Planirani radovi uključuju preuređenje esplanade ispred katedrale, koju je svake godine prije požara posjećivalo oko 20 miliona turista.

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je u aprilu 2019. godine. Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali.

Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspjeli su spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale.

Posted by on 2021-04-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login