Za sliku o turističkoj destinaciji važna uloga turističkih vodiča

Banja Luka, turistiZa ukupnu sliku o određenoj turističkoj destanciji u globalnim turističkim trendovima posebno je važna uloga, stručna i profesionalna osposobljenost turističkih vodiča.

Prema definicijama turistički vodiči su osobe koje turistima pokazuju i stručno objašnjavaju prirodne ljepote i rijetkosti, kulturno-povijesne spomenike, umjetnička djela, etnografske i druge znamenitosti, povijesne događaje i legende o tim događajima i ličnostima, društveno-političke tokove i zbivanja te ekonomska dostignuća mjesta i područja.

S obzirom na to da je oblast turizma u BiH podijeljena nadležnost na entitete, tako je i pitanje stjecanja zvanja turističkog vodiča regulirano entitetskim zakonima o turizmu.

“Svi uvjeti za sticanje zvanja turističkog vodiča u Republici Srpskoj regulirani su članovima 43. i 44. Zakona o turizmu. Prema ovom zakonu stručni ispit za turističkog vodiča može se polagati za pružanje usluga na području Republike Srpske i za pružanje usluga na području jedinice lokalne samouprave”, izjavila je Agenciji Fena Tijana Aćimović, viša stručna saradnica iz Turističke organizacije Republike Srpske.

Program polaganja stručng ispita, a u skladu s Pravilnikom o programu obuke vodiča za područje RS-a donosi Ministarstvo trgovine i turizma.

Po riječima Aćimović, planirano je da se novi konkurs za polaganje na nivou Republike Srpske raspiše do kraja tekuće godine.

Program polaganja stručnog ispita, a u skladu s Pravilnikom o programu obuke vodiča, za područje jedinice lokalne samouprave, donosi se na nivou jedinice lokalne samouprave.

Program se zatim šalje na odobrenje Ministarstvu trgovine i turizma te se, također, raspisuje konkurs.

Svi kandidati koji ispunjavaju uvjete konkursa prolaze obuku i zatim polažu stručni ispit te dobijaju licencu.

Ministarstvo trgovine i turizma ili nadležni organ jedinice lokalne samouprave izdaje uvjerenje o položenom stručnom ispitu za sticanje zvanja turističkog vodiča.

Po dobijanju ovog uvjerenja vodiči se prijavljuju u jedinicu lokalne samouprave i u Poresku upravu, gdje dobijaju svoj porezni broj i na taj način stiču pravo na legalan rad. Pravilnosti rada na terenu kontroliše tržišna inspekcija.

Kako ističu iz Turističke organizacije RS-a, za sada u tom entitetu nemaju registrovane podatke o prijavljenom radu nacrno poslova turističkih vodiča.

Prema podacima Ministarstva trgovine i turizma u Republici Srpskoj ima 40 licenciranih turističkih vodiča i to: 22 za Republiku Srpsku, 11 za Banju Luku, šest za Kozarsku Dubicu i jedan za Kostajnicu.

 

 

Posted by on 2014-05-14. Filed under Banja Luka, Bosanska Kostajnica, Kozarska Dubica (Bosanska Dubica), Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login